De câte ori poți eșua?

Recadrarea în NLP- de câte ori poți eșua?

Eșecul face parte din succes.

Thomas Edison a eșuat de 98 de ori până a inventat becul electric. El spunea:

”Nu mă descurajez, deoarece fiecare încercare greșită mă arunca cu încă un pas înainte.„

În cazul lui Thomas Edison poate sa fi spus după fiecare eșec : “Știu încă un mod cum de a nu face becul electric”, în dezvoltarea personală, acest concept se numește ‘Trial & Error’ si presupune a crea ipoteze care sunt puse în practică și în funcție de rezultat să ajustezi ipoteza până obținem rezultatul dorit.

În NLP există unelte precum: modificarea cadrului de referință numita recadrare, strategia TOTE care te ajută să-ți construiești strategii complexe bazate pe cele 5 simțuri 𝑉𝐴𝐾𝑂𝐺 și pe un contor, etc.

Unealta NLP = Recadrarea

Una din recadrările din NLP este cea de orientarea spre rezultat, în care ne centrăm pe feedback în locul ideei de eșec punând întrebările:

1) Ce am obtinut în felul asta?

2) Ce am învățat din aceasta situație?

3) În ce fel pot schimba abordarea pe baza acestui feedback?

Dar bine cu starea emoțională ce facem?

Orice eșec vine cu o încărcătură emoțională de frustrare, dezamăgire… În NLP se lucrează foarte mult cu emoțiile și de aceea primul pas este sa fim conștienți ce senzație (emoție) avem în corp și asta o putem face doar prin aducerea atenției asupra a ceea ce simțim în corp. 

Odată conștienți, putem schimba starea emoțională printr-un gest (ancoră) sau prin schimbarea poziției corpului.

Sunt coach profesionist și master NLP, și îmi dedic activitatea susținerii oamenilor în atingerea obiectivelor lor. În articolele mele, mă bazez pe studii științifice, cărți de psihologie și dezvoltare personală, dar și pe experiența mea practică de coaching. Îmbin tehnici NLP cu metode de coaching pentru a oferi soluții practice și eficiente.