Metaprograme (engl. meta-programs)
Programele mentale/ perceptuale pentru sortarea și receptarea stimulilor; filtre perceptuale care guvernează atenția; uneori sunt numite „neuro-sortări” sau meta-procese.
Un nivel de programare mentală care determină cum ne clasificăm, orinentăm și divizăm experiențele. Metaprogramele noastre sunt mai abstracte decât strategiile noastre specifice de a gândi; ele definesc abordarea noastră generală privitoare mai degrabă la un aspect particular decât la detaliile procesului nostru de gândire.
Meta este un nivel superior față de gândirea în sine, iar procesele sunt „programe” care se află deasupra conținutului nostru. Aceste stiluti de gândire apar în decursul dezvoltării umane cognitiv- emoționale, pe măsură ce creștem și încercăm să înțelegem lumea în care trăim. Ele reprezintă „programele” pe care le utilizăm în timp ce sortăm lucrurile, suntem atenți și procesăm informația.
Metaprogramele intervin la mai multe niveluri ale funcționării sistemului uman.
Ele determină sortarea fluxului de informații senzoriale, înainte de acțiunea filtrelor de deleție, distorsionare și generalizare. Această sortare ne determină orientarea atenției spre acele lucruri care ajung la conștiința noastră. Astfel, ele pot fi considerate a fi „obișnuințe mentale” sau „programe ale atenției”.
Tot metaporogramele selectează dintre strategiile pe care le dispunem, pe cele pe care le consideră adecvate și asigură executarea lor. Din acest punt metaprogramele sunt cele care determină trecerea unor scheme comportamentale din stadiul de capacitate în cel de coportament efectiv. o bună parte din limitările cu care ne confruntăm fiind datorate funcționării neadecvate a unor metaprograme.
Astfel că metaprogramele sunt independente de conținut dar dependente de context și obiectiv. O personă poate manifesta un metaprogram într-un context anume și alt metaprogram în alte contexte diferite.
Modelul de funcționare a creierului uman:
INTERIOR- INCONȘTIENT (Inaccesibil) > Creier > Submodalități > Metaprograme > Procese interne > Conținut > Comportament > EXTERIOR- CONȘTIENT (Accesibil).
Rolul metaprogramelor în dezvoltarea personală
Aste important de avut în vedere că, pentru a ne dezvolta personal, este extrem de util să ne descoperim metaprogramele care ne gestionează atenția, strategiile și comportmentul, deoarece doar asa ne putem spori în mod semnificativ flexibilitatea și optimiza modul în care metaprogramele noastre se adaptează contextelor în care traim.
Conceptul de metaprograme a fost lansat de Richard Bandler si Leslie Cameron- Bandler, pornind de la studierea strategiilor. Cel mai complet set de metaprograme, însă a fost descris de Leslie Cameron- Bandler împreumă cu David Gordon, Robert Dilts și Maribeth meyers-Anderson. Ei au identificat aproape 60 de metaprograme.
Luând în calcul explicația anterioară a metaprogramelor, ne-am gândit să vă prezentăm o listă mai completă a acestora.
În Cartea carților în NLP, de Michael Hall și Barbara P. Belnap (editura Vida), detaliază fiecare metaprogram în parte.
Exemple de metaprograme:
Sursa informațiilor:
- Atenție orientată către exterior (extrovertiți);
- Atenție orientată către interior (introvertiți);
Nivelul de concentrare a atenției:
Indică concentrarea atenției în timpul activitîții:
- Generel/ ansambru- gânditor deductiv- imagine de ansamblu, principii generale;
- Specific/ detalii- gânditor inductiv- detaliile specifice ale unui lucru;
Modul de luarea a deciziei:
Acord / Dezacord (Matching / Mismatching)- cum reacționează o persoană la schimbări și care este frecvența schimbărilor de care are nevoie.
- Similitudini (asemănări)- preferă ca lucrurile să nu se schimbe, să rămțnă la fel; schimbări la 15-25 ani.
- Similitudini cu excepții- preferă ca situațiile să evolueze în timp și acceptă schimbări la intervalul 5-7 ani.
- Diferențe- doresc schimbări drastice și constante la fiecare 1-2 ani;
- Similitudini cu excepții și diferențe- își doresc atât evoluție cât și revoluție; acceptă schimbări majore la intervaluri de 3-4 ani.
Sistem de reprezentare:
Canal de convingere- reprezintă tipul de informții de care are nevoie o persoană pentru a se convinge de un anumit lucru.
- Vizual
- Auditiv
- Kinestezic
- Auditiv-digital
- Gustativ/ Olfactiv