Coaching pe munte - program de transformare

Una dintre cele mai mari provocări pe care le-am întâlnit în cabinet și în mediul online, lucrând cu clienții, în sesiunile de coaching, este aceea de a face schimbări pe care să le poată aplica în realitatea imediată. Majoritatea oamenilor au nevoie de a schimba mediul pentru a face schimbări care să fie cu adevărat transformaționale. Este o adevărată nevoie de a a duce soluțiile din “cap”, în plan real/fizic și asta o poți realiza făcând terapia într-un cadru natural, plin de resurse.

Exact despre asta este vorba în acest program de coaching 1:1, pe munte! De a ne conecta la mediu și de a avea coștientizări și schimbări de un nivel mai profund.

De ce este împortant coachingul sau terapia pe munte?

Coachingul, ca oricare alt proces terapeutic sau de dezvoltare personală, te ajută să îți depășești diverse blocaje și să iei acțiune spre ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Natura, prin complexitatea ei, ne aduce o multitudine de resurse pe care le putem integra într-un proces terapeutic. Natura are calități uimitoare pe care lumea nu le cunoaște sau le ignoră. Natura ne întoarce ACASĂ.

Natura ne încarcă cu energie pozitivă, ne ajută să intrăm într-o altă stare din care putem să conștientizăm lucruri mult mai profunde și complexe. Cum? Cu ajutorul a tot ceea ce întâlnim în calea noastră: plante, copaci, izvoare, flori, sunetele din natură (ciripitul păsărilor, apa curgătoare, vântul printre copaci, etc). Toate acestea la un loc ne relaxează. Intrăm în contact cu simțurile noastre: vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv… Ne fac să fim în prezent și ne scot din zona mentală. În fotoliul cabinetului, în poziție statică, prin dialogul cu terapeutul sau coachiul, poți rămâne în zona mentală, din care adevăratele schimbări sunt mai greu de obținut.

În plan spiritual, natura ajută la intensificarea trăirilor spirituale și a experiențelor extrasenzoriale (telepatia, precogniția, clarviziunea, etc).

În plan mental, muntele și natura ne ajută să ne deconectăm să ne relaxam profund, să ne odihnim mintea și să accelereaze procesul de învățare.

Natura are un efect complex asupra creierului nostru, stimulează creierului să producă endorfine – substanțe calmante care generează stări de euforie. Echilibrează activitatea emisferelor cerebrale – atât orientarea spre detalii, concretizarea obiectivelor și construirea planurilor de acțiune, cât și îmbogățirea imaginației, a capacității de vizualizare și a creativității.

Pentru sănătatea emoţională, cercetările în domeniu au găsit o legătură între terapia în natură şi reducerea stresului, diminuarea stărilor de anxietate, de depresie, dar şi creşterea stimei de sine.

Terapia cu plante

Terapia cu plante, cunoscută și sub denumirea de terapie verde sau terapie prin plante medicinale, implică folosirea mediului natural pentru a promova starea de bine și vindecarea. Aceasta poate include interacțiunea cu plantele medicinale, plimbări în natură, grădinărit terapeutic și alte activități care conectează oamenii cu mediul înconjurător.

  • Conexiunea cu natura: Terapia în natură implică petrecerea timpului în medii naturale, cum ar fi păduri, parcuri, grădini sau lângă apă. Această conexiune poate ajuta la reducerea stresului, anxietății și depresiei, îmbunătățind starea de spirit și creând un sentiment de liniște și relaxare.
  • Plante medicinale: Utilizarea plantelor medicinale în terapia în natură presupune recunoașterea și folosirea plantelor pentru a susține sănătatea. Aceste plante pot fi utilizate sub formă de ceaiuri, tincturi, unguente sau uleiuri esențiale pentru a trata diverse afecțiuni. De exemplu, plantele cu proprietăți calmante, precum mușețelul sau sunătoarea, pot fi utilizate pentru a calma anxietatea și a promova somnul.
  • Foraging: Culesul plantelor sălbatice comestibile, cunoscut sub numele de foraging, poate fi o parte importantă a terapiei în natură. Alegerea, culegerea și pregătirea plantelor sălbatice pot îmbunătăți conexiunea cu mediul înconjurător și cu procesul natural al hranei. Cu toate acestea, este important să se aibă cunoștințe adecvate despre plantele sălbatice pentru a evita consumul plantelor toxice sau nerecomandate.
  • Explorare și conștientizare: Terapia în natură încurajează explorarea cu toate simțurile și conștientizarea momentului prezent. Acest lucru poate implica observarea detaliilor naturale, mirosirea aromelor din jur, ascultarea sunetelor naturii și chiar atingerea plantelor și a solului.
  • Exerciții fizice: Terapia în natură poate include și activități fizice în aer liber, cum ar fi plimbările sau  hiking-ul în natură. Aceste activități nu doar că aduc beneficii fizice, ci și îmbunătățesc starea de spirit și promovează relaxarea.

Această formă de terapie cu plantele este susținută de: HERB EXPLORERS și te poți înscrie AICI.

Abonează-te la Newsletter

Ce te poți aștepta de la un program de coaching pe munte?

   Un spațiu sigur și sacru creat oferit gratuit de natură și munți;

    Tu vei stabili care este agenda acelei zile, ce vom lucra și nivelul de aprofundare a situației respective;

    Conversații profunde despre ceea ce ne arată oglinda Naturii;

    O zi întreagă acordată doar pentru nevoile tale de explorare și soluționarea problemelor;

     Înveți să faci față incertitudinilor vieții prin a face față incertitudinilor drumeției montane;

    Tehnici NLP practicate și susținute de prezența naturii, pentru a crea și menține o schimbarea profundă;

      Poți socializa, învăța și te poți chiar inspira de la ceilalți montaniarzi din acea tura pe munte;

Atât studiile de specialitate, cât şi persoanele care au trecut prin acest proces, spun că terapia în natură poate înbunătăţi starea mentală şi fizică, prin simplul fapt că activitatea are loc în aer liber.

Rolul terapeutului este acela de a facilita interacţiunea clienţilor cu natura, de a stabili obiective împreună.

În grup-  terapia în natură oferă noi oportunităţi de socializare. Cercetările arată că singurătatea sau izolarea socială este de două ori mai dăunătoare sănătăţii decât obezitatea. De asemenea, este mai nocivă şi decât lipsa de activităţi fizice şi are aceleaşi consecinţe ca fumatul a 15 ţigări pe zi. În fond, atunci când ai o viaţă socială activă, cercetările au arătat o speranţă de viaţă mai mare.

Ancorele spațiale- care ne permit aceleași tipare ne gândire- atât pentru terapeut cât și pentru client. Creierul se centrează pe probleme cotidiene, rezolvări, soluții, până la autoblocaj. Mediul natural acționează invers, stimulii săi operează subtil, la nivelul inconștientului: detașare, meditație, calm, capacitate de concentrare, creativitate, abilități de socializare, comunicare optimă cu sine, liniște interioară. Problemele cotidiene își găsesc rezolvarea, soluțiile apar ca din senin, blocajele dispar. Mediul ne face sa vedem situațiile diferit,  să găsim soluții noi. Natura în sine este o inspirație pentru rezolvarea problemelor.

Pentru că noi, oamenii, facem parte din natură la fel de mult ca și câinii, păsările, leii, peștii și da, chiar și copacii și munții. Nu suntem meniți să trăim o viață blocați în birouri și așezați tot timpul, deconectați de natură. Suntem meniți să ne mișcăm și să fim conectați cu natura. Cercetările arată că atunci când ne mișcăm, creierul nostru funcționează diferit. Părțile din noi care sunt liniștite atunci când stăm sau ne întindem devin angajate și active.

Plimbarea în natură, în special printre munți, este o formă de inactivitate activă. Pe măsură ce vă concentrați asupra mediului fizic (activ), mintea rătăcește cu ușurință (inactivă). Mersul pe jos ne ajută să gândim creativ, făcând găsirea de răspunsuri la întrebări dificile, rezolvarea problemelor și mai ușoară. Este, de asemenea, un mediu plin de provocări cu care probabil nu ești familiarizat.

Vom alterna între mers și lucru efectiv în poziție statică. Acordându-ne suficient timp nu doar să „trecem prin”, ci și „să fim în” natură.

Dacă îți dorești să combini efectele terapiei în natură cu beneficiile aduce de coaching și NLP, te invit să te programezi pentru o sesiune consultativă.

Cum știi dacă acest program de coaching pe munte este potrivit pentru tine?

➤   Ai de luat o decizie importantă, cu implicații în viață profesională sau personală, și nu te poți hotărî?

➤   Știi unde vrei ajungi, dar nu ți-e foarte limpede încotro s-o apuci mai întâi?

➤   Nu știi care îți este calea și ai nevoie îți clarifici anumite aspecte din viață ta?

➤   Vrei descoperi cum îți aduci mai mult echilibru în viață ta?

➤   Îți dorești schimbări profunde, de durată;

➤   Cauți să schimbi mediul și să te conectezi la natură;

➤   Vrei să combini dezvoltarea personală cu o cunoaștere mai profundă a naturii;

avt-about-me

Ai nevoie de şedințe de coaching pe munte? Vezi cum te putem ajuta!

Ai nevoie de ajutorul unui coach pentru a face schimbări de durată în viața ta?

Dacă te-ai decis că vrei să faci schimbări importante și de durată în viața ta, te aștept la o sesiune consultativă gratuită pentru a identifica dacă acest program de coaching pe munte este potrivit pentru tine.

Mă poți contacta telefonic la 0720 191 164 sau îmi poți scrie un mesaj la andreea@go2coaching.ro.