Ce este NLP-ul?

Iată o altfel de explicație, care te-ar putea ajuta să înțelegi ce este dincolo de acronimul NLP.
Precum și un PC corpul nostru funcționează și răspunde la anumite comenzi.

Lingvistic

Cuvintele acționează ca niște comenzi date tastaturii PC-ului. Cuvintele care le auzim în jur sau pe care le rostim, ne pot ajuta sau nu, așa că puneți-vă întrebarea când spuneți ceva în glumă sau când ascultați discursurile celui care vi se adresează, dacă va servește sau nu.
Cel mai bun cuvînt care ne programează la insucces este cuvântul ”încerc” care dacă ne uităm la el separat ”în-cerc” este ca și cum mergem în cerc și nu ajungem nicăieri.

Neuro

Nero se refera la modul in care informatia merge prin corpul nostru, se stocheaza sau se rescrie, in PC echivalentul ar fi toata partea hardware, unitatea pc-ului .
De exemplu daca ai un Pentium 3 cu 256 MB Ram nu o sa poti rula ultima versiune de Photoshop pentru ca cerintele Photoshopului sunt mult mai mari decta resursele disponibile din PC, asa si cu retelele neuronale formate deja care ne duc spre anumite comportamente /obiceiuri si nu pot sustine un stil de viata care ni-l dorim.

Programming

Programming se refera la softwarul care ruleaza pe PC si creierul nostru are anumite programele denumite metaprograme in NLP care ne fac sa actionam si sa ne comportam intr-un anumit fel.
De exemplu metaprogramul motivatiei este de doua feluri:
- actiunile noastre sunt orientate spre a atrage ceva ce iti doresti , spre a atinge ce ti-ai propus.
- actiunile noastre sunt orientate spre a evita ceva neplacut sau spre a evita anumite probleme.

Îți dorești să îți optimizezi relațiile cu cei apropiați?

Iata cateva tehnici NLP, pe care le aplicam in sedintele de coaching.

In orice tip de relatie pot aparea conflicte, si cauza sunt conflictele interioare, adica ceea ce ne place si ceea ce nu ne place la ceilalti si inclusiv la noi.

Conceptul jungian de umbra-masca sta la baza lor, si se refera la un set de comportamente care le expunem in relatia cu ceilalti ca sa fim acceptati si validati (masca) , iar de celelatata parte in umbra se afla tot setul de comportamente care au fost invalidate sau pentru care am fost abandonati, umiliti, pedepsiti, etc.

Cel mai bun indicator pentru ceea ce se afla in umbra este reactia emotionala excesiva, intensa care izbucneste ca un vulcan: enervare, respingere, invinovatire, etc cand cineva se comporta intr-un anumit fel.

Beneficiile NLP-ului

Marele avantaj al NLP-ului este ca lucreaza direct cu inconstientul, un inconstient care doar trebuie updatat deoarece mecanismele lui vor decat sa ne tina in siguranta si sa ne fie bine.Inconstientul raspunde direct la imagini, emotii si cuvinte (sunete). De-a lungul timpului el invata sa se adapteze mediului inconjurator, prin noi comportamente si raspunsuri emotionale la anumiti stimuli ce apar, dar uneori mediul si stimulii dispar iar inconstinetul nostru ramane cu acelasi comportament si reactie emotionala.

Asa ca prin intermediul NLP-ului putem elimina o reactie emotionala sau stare emotionala care ne blocheaza emotiile cu care ne-am nascut: armonie, fericire fara motiv, iubire neconditionata, liniste, incredere, curiozitate sau altele.

Principalele 2 emotii induse pe parcurs de ceilalti in timpul cresterii sunt vinovatia si rusinea, acestea fiind emotii cu care NU ne nastem.

Cum te poate ajuta NLP-UL?

Tehnici NLP

În NLP vei găsi o multitudine de tehnici eficiente, aplicabile într-o mare varietate de domenii. Aceste tehnici te vor ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieţii din toate domeniile.

Cele mai eficiente tehnici sunt cele în care ai un însoțitor care să te ajute să parcurgi schimbarea, însă le poți practica și singur dar trebuie să știi cum să le implementezi. Şi haide să vedem, pe scurt, câteva din cele mai folosite tehnici.

Această tehnica presupune reconectare la starea interioara, la Sinele si experimentarea a 5 stari esentiale: liniste interioara, fericire fara motiv exterior, iubire fara oiect exterior, incredere neconditionata, armonie neconditionata.
Dezvoltarea personala la nivel emotional. Este un exercitiu prin care lucrezi cu emotiile de FRICA, FURIE, DEZGUST, TRISTETE. Atunci cand una din aceste emotii persista prea mult sau revine frecvent in viata noastra. Este posibil ca ea sa fie doar o masca ce acopera celelalte emotii. Tehnica identifica suprapunerile de emotii.
Aceasta tehnica vizeaza intalarea anumitor alternative de raspuns emotional si comportamental in cazul unor situatii care, in trecut au condus mereu la un anumit timp de reactii. Ajuta la cresterea flexibilitatii emotionale si comportamentale si sporeste increderea.
Tehnica Vizual- Kinestezica de identificare de noi solutii in cazul in care persoana are dificultati in a crea armonia dintre doua parti. O tehnica care poate fi folosita pt eliminarea conflictelor de valori.
Prezenta scuzelor indica un conflict de valori. Cel mai adesea valoarea care sta la baza scuzei nu este constientizata ci apare cosmetizata pentru a fi mai usor acceptata.
Tehnica Dickens este extrem de eficienta pt persoanele care stiu si vor sa schimbe ceva, au incercat oarecum sa se schimbe, treptat le-a scazut motivarea.Din cand in cand se remoiveaza, dar niciodata nu reusesc sa duca procesul la sfarsit sis a isi atinga obiectivul.
Tehnica pt optimizarea relatiilor cu ceilalti. Operam cu harta persoanei ce utilizeaza submodalitatile prin care sunt codate relatiile cu cei din jur.
Tehnica este utila pentru o persoana care nu poate realiza o sarcina sau utiliza o abilitate pe care si-o doreste. Cu toate ca tehnica poate fi folosita pentru foate multe abilitati, cele mai des solicitate sunt cele sportive si cele de vorbire in public.
Linia timpului este un instrument extrem de puternic de optimizare a relatiei cu propria viata, ce poate fi utilizat cu deosebit succes nu doar t rezolvarea unor probleme trecute, ci si pentru crearea de profetii autoimplinibile, benefice.
Arhetipul inocentului care ne da acces la curiozitate si ne permite sa ne raportam la realitate ca si cum atunci am intra in contact cu ea. Pozitia inocentului permite altor emotii decat cele obisnuite sa intervina si sa ofere noi perspective si alternative.
Matricea emotionala isi pune amprenta asupra trairilor si deciziilor constiente, cat si impulsurilor, reactiilor si actiunilor noastre inconstiente. Ea permite constientizarea campului complex de influiente ce ne structureaza constiinta experientei actuale formate din: experiente trecute, dorintele si aspiratiile viitoare, relatia cu Eul ideal si Eul social.

Abonează-te la Newsletter

Dacă îți place ce ai citit, abonează-te ca să fii mereu la curent!