Keirsey Temperament Sorter
Testele de personalitate sunt foarte distractive. Ca oameni, ne place să învățăm mai multe despre cum funcționează mintea noastră și despre modul în care ne comportăm diferit față de ceilalți. Este interesant, de altfel, să obții rezultatul Myers-Briggs și să vezi cum te raportezi la descrierea tipului tău de personalitate. Celebrul test Myers-Briggs provine din psihologia jungiană dar nu este singura. Un alt psiholog a studiat opera lui Carl Jung și a descoperit 16 tipuri de oameni care există în lume. În loc de „personalități”, David Kiersey a creat un test pentru a determina „temperamentul” unei persoane. Keirsey Temperament Sorter a apărut prima dată în cartea din 1978 „Please Understand Me” de Dr. David Keirsey .
Diferențele dintre Myers-Briggs și Keirsey Temperament Sorter
Atât Myers-Briggs, cât și Keirsey au fost influențați de psihologia jungiană. Cele două seturi de psihologi au interpretat munca lui Jung foarte diferit, creând teste care au subliniat diferite părți ale rezultatelor unei persoane. Unele dintre influențele lui Keirsey în afara lui Jung au fost filozofii greci: Platon, Aristotel etc. Acest lucru ar putea explica de ce a creat un Temperator Sorter, mai degrabă decât un test de personalitate.
Testele Myers-Briggs subliniază puternic modul în care gândește o persoană. Se uită la diferite procese mentale și la modul în care cineva ia în lumea din jur. Pe când testele Kiersey au mai multe șanse să analizeze comportamentele observabile ale unei persoane. Modul în care o persoană acționează asupra a ceea ce gândește și observă este mai important în formarea temperamentului său.
KTS este strâns asociat cu Indicatorul de tip Myers – Briggs (MBTI); cu toate acestea, există diferențe practice și teoretice semnificative între cele două chestionare de personalitate și descrierile lor diferite asociate. Keirsey a fost conceput pentru a ajuta oamenii să dobândească o mai bună înțelegere a propriei personalități și a modului în care interacționează cu alți oameni și cu mediul lor. Folosiți-l pentru dezvoltare personală, coaching, team building și multe altele.
Cum ne cunoaștem tipul?
Keirsey Temperament Sorter etichetează persoanele cu unul din cele patru temperamente:
- Extravertit (E) și Intovertit (I) – legate de preferința noastră pentru lumea exterioară (a oamenilor și a lucrurilor), respectiv interioară (a gândurilor și contemplației).
- Senzorial (S) și Intuitiv (N) – legate de modul în care asimilăm informații despre lumea înconjurătoare. Ele ne spun cum observăm oamenii, lucrurile și situațiile și cum asimilăm ceea ce citim și ceea ce ni se spune.
- Rațional (T) și Afectiv (F) – legate de procesul prin care luăm decizii și procesul prin care ajungem la concluzii și judecăți asupra lucrurilor.
- Judicativ (J) și Perceptiv (P) – legate de preferința noastră pentru un stil de viață mai organizat, respectiv mai flexibil. Ne spune cum funcționăm mai bine-emițând judecăți sau, pur și simplu, percepând lucrurile. Este vorba despre atitudinea noastră față de lume.
Cum te ajută testul KTS – Keirsey Temperament Sorter
În urma efectuării acestui test vei afla cum poți să te identifici și să iți pui în valoare propriile calități. Vei căpăta încredere în sine și vei descoperi, chiar înăuntrul tău, către ce anume trebuie să te orientezi în viață. Vei înțelege de ce unele lucruri ți se par ușor de făcut, în vreme ce altele îți cer un efort mult mai mare.
Acest test te va ajuta să descoperi caracteristicile dominante ale personalității tale.
Dintre toate caracteristicile pe care le deținem, preferăm să ne folosim în mod constant de cele mai bine conturate. Celelalte caracteristici, mai puțin dezvoltate, sunt oarecum neglijate în comparație cu acestea.
Avem patru perechi de caracteristici și din fiecare pereche alegem una, pe care o preferăm. Aceste patru caracteristici formează tipul de personalitate pe care îl reprezentăm.
Întrebările din testul KTS sunt concepute pentru a sorta între patru perechi subdivizate de preferințe, ducând la rezultate care dezvăluie temperamentul și tipul de caracter al unei persoane. Înainte de a descoperi care este tipul de personalitate predominant, din cele 16, vom aminti ce caracteristici ne așteptăm să găsim la fiecare tip. Aceste caracteristici sunt suficient de evidente ca să le putem recunoaște atât în noi înșine, cât și la cei din jur:
Extravertitul (E) – persoană mai deschisă, care vorbește cu ușurință și acceptă cu plăcere să colaboreze și să comunice cu ceilalți.
Introvertitul (I) – persoană mai rezervată, care vorbește mai puțin și are nevoie de mai multă singurătate.
Senzorialul (S) – trăiește în prezent, acordă mare importanță faptelor și este priceput în chestiuni practice, ii plac lucrurile bine definite și măsurabile.
Intuitivul (N) – creativ și orientat spre viitor; preferă să imagineze mereu alte posibilități și se străduiește mereu să îmbunătățească lucrurile.
Reflexivul (T) – ia decizii folosindu-se de logică și analiză; apelează mai degrabă la rațiune decât la sentimente.
Afectivul (F) – interesat de oameni și de nevoile lor; apelează mai degrabă la sentimente decât la rațiune.
Judicativul (J) – este organizat și își îndreaptă eforturile spre definitivarea proiectelor.
Perceptivul (P) – flexibil, deschis schimbărilor și noului în general.
Aceste scurte descrieri ne permit să ne facem o imagine sumară asupra fiecărui tip de personalitate. O persoană de tipul ESTJ, spre exemplu este sociabilă, acordă importanță faptelor reale, face uz de logică și este bine organizată. Un INFP este reținut, creativ, dă multă atenție problemelor oamenilor și este flexibil. Fiecare tip are anumite trăsături care îl particularizează. După ce vei face testul și vei afla tipul tău de personalitate, te invităm să citești și despre tipul care vi se opune, pentru ca astfel să puteți clarifica anumite lucruri aparent dificile.
În cazul în care anumite caracteristici din cele patru perechi sunt la egalitate, vă veți afla într-o situație aproape de cea ideală.
Dacă te-am făcut curios/ă, te invităm să îți faci testul.
Să începem.
Pentru fiecare întrebare bifați unul din cele două răspunsuri.
Nu există răspunsuri corecte sau greșite, fiindcă jumătate din populație este de acord cu orice răspuns pe care l-ați alege.
Când răspundeți la fiecare întrebare, gândiți-vă la modul în care sunteți cel mai natural. Nu vă gândiți cum ați dori să fiți sau cum așteaptă ceilalți să fiți.
Pentru unele întrebări, ambele variante pot părea potrivite. În aceste cazuri, întrebați-vă „Care se întâmplă mai des? Care alternativă este mai confortabilă pentru mine?” Și alegeți acea opțiune.