ÎNTREBĂRI FRECVENTE - COACHING
Coaching-ul este un proces intens, iterativ, conceput pentru a facilita schimbări concrete atât pentru viața de zi cu zi cât și pentru performanța în zona de business sau carieră.
Decizia de a apela la un coach este primul pas în călătoria ta pentru a descoperi puterea ta interioară. Dar poate fi un pas mare, mai ales dacă nu ai experimentat până acum coachingul.
Noi ajutăm clienții să-și atingă obiectivele prin conversații puternice care sunt menite să inspire noi strategii, percepții și comportamente care să-ți dezvolte potențialul, să-ți îmbunătățească performanța, să creeze claritate, să sprijine atingerea obiectivelor tale personale și profesionale și să-ți îmbunătățească calitatea vieții.
Întrebările noastre frecvente sunt concepute pentru a-ți oferi o perspectivă asupra a ceea ce implică coaching-ul, cum te poate ajuta un coach și cum să-l descoperi pe cel potrivit pentru tine , la ce să te așteptați într-o sesiune de coaching, costul și numărul de sesiuni, etc.
Descoperă:
Ce este Coachul/Coachingul?
Un coach este un profesionist instruit care își propune să ajute și să ghideze indivizii pentru a-și realiza, îndeplini și depăși obiectivele personale și profesionale. Un coach nu îți va spune ce să faci, în schimb, va folosi tehnici de întrebări pentru a te ajuta să descoperi singur răspunsurile. El este practic un însoțitor, un partener prezent în procesul tău de schimbare și transformare care îți crează cadrul potrivit să treci peste provocări și să acționezi cu mai multă încredere și determinare spre rezultatul propus.
Ideea centrală din spatele coachingului este că, clienților trebuie să li se acorde puterea de a se ajuta singuri. Oferirea de sfaturi, opinii și judecăți ar submina unele dintre principiile de bază din spatele coaching-ului de viață. Puteți afla mai multe despre ceea ce este coaching-ul aici.
Rolul unui coach este de a te ajută să îți găsești răspunsul propriu, să conștientizezi ceea ce este important cu adevărat pentru tine, să descoperi care sunt valorile tale fundamentale, și ce te motivează cu adevărat pentru a trece la acțiune.
Coachingul este un instrument prin care scoți la suprafață resursele interioare ale clientului și îl centrezi spre atingerea performanțelor dorite. Coaching-ul este un proces care are ca scop îmbunătățirea performanței și se concentrează pe „aici și acum” mai degrabă decât pe trecutul sau viitorul îndepărtat.
În timpul sesiunilor de coaching se pot folosi și tehnici NLP pentru amplifica transformarea clienților pe toate aspectele vieții.
În ce constă procesul de coaching?
Coaching-ul începe de obicei cu o sesiune de consultativă, de cunoaștere (față în față sau sau de la distanță, online) care are ca scop evaluarea oportunităților și provocărilor actuale ale persoanei sau ale afacerii, definirea relației, identificarea priorităților de acțiune și stabilirea obiectivelor specifice dorite. Ulterior, sesiunile de coaching se pot desfășura față în față sau online, fiecare sesiune având o durată ce a fost stabilită anterior.
În timpul sesiunii, coach-ul tău îți va pune câteva întrebări, cum ar fi ce vrei să obții în viață, ce domenii nu ești mulțumit și unde ai vrea să te vezi în viitor. De asemenea, un coach ar trebui să ofere sprijin și feedback pentru a te ajuta să rămâi cetrat pe obiectivelor tale și, ocazional, va stabili sarcini și obiective la care să lucrați în afara sesiunilor.
Un coach va aborda lucrurile pragmatic. Prin întrebări și exerciții, aceștia vor încerca să-și facă o idee despre modul în care percepeți lumea. În urma celor descoperite, ei vor putea identifica cea mai eficientă cale către obiectivul tău. Unii oameni se simt intimidați de ideea schimbării și așadar trebuie să ia lucrurile încet pentru a-și îndeplini obiectivele.
SCHIMBARE ȘI TRANSFORMARE
Treci peste frici sau îndoieli și îmbunătățește-ți viața la orice nivel.
OPTIMIZAREA RELAȚIILOR
Dezvoltă-ți comunicarea și empatia în relațiile cu cei din jurul tău.
ARMONIE INTERIOARĂ
Traiește în concordanță cu ceea ce gândești, cu ceea ce faci și ceea ce esti în esența ta.
DESCOPERĂ PUTEREA INTERIOARĂ
Trece peste obstacole, maximizează-ți potențialul și obține rezultatele dorite.
Cum mă poate ajuta un coach?
Coachii folosesc instrumente sau tehnici NLP pentru a-și ajuta clienții în toate aspectele vieții. Dacă te-ai luptat vreodată cu ceva - fie că este vorba de a-ți ieși din zona ta de confort, de a-ți îmbunătăți încrederea sau de a începe obiceiuri sănătoase, atunci consultarea unui life coach te-ar putea ajuta.
Viața personală:
Simți că nu profiti la maximum de viață? Sunt atât de multe de văzut, de făcut și de învățat în această lume, dar adesea lipsa de încredere, timp și voință ne pot face să rămânem în zonele noastre de confort, fără a face nimic.
Sunt însă nenumărate situații în care coaching-ul îți poate fi de ajutor, iar cele mai des întâlnite sunt următoarele:
Ai de luat o decizie importantă, cu implicații în viața profesională sau personală, și nu te poți hotărî?
Știi unde vrei să ajungi, dar nu ți-e foarte limpede încotro s-o apuci mai întâi?
Ți-ai dori să ai încredere să abordezi femeia sau barbatul care îți place?
Nu știi care îți este calea și ai nevoie să îți clarifici anumite aspecte din viața ta?
Vrei să descoperi cum să îți aduci mai mult echilibru în viață ta? Ai toate cunoștințele și totuși descoperi că ceva nu funcționează?
Ești confuz la cum îți poți construi un plan de acțiune? Ești mulțumit de viața ta însă vrei să treci la următorul nivel și să ai rezultate mai bune?
Vrei să te cunoști mai bine și să îți explorezi la maxim potențialul?
Îți dorești să-ți depășești anumite frici sau bariere care te împiedică să progresezi?
Vrei să-ți organizezi mai bine stilul de viață și să găsești soluții la provocările din viața ta?
Sunt importanți oamenii din jurul tău, însă îți este dificil să îți menții relațiile aproape?
Viața profesională:
Pornirea și conducerea unei afaceri este o muncă grea. Uneori suntem atât de absorbiți de munca grea încât ne neglijăm pe noi înșine. Coachii te pot ajuta:
Să cosntruiești încrederea de care ai nevoie pentru a-ți conduce business-ul la nivelul următor;
Să dezvolți abilități noi de leardership;
Să-ți îmbunătățești abilitățile de luare a deciziilor;
Să realizezi noi strategii pentru business-ul tău;
Să reduci conflictele din interiorul echipelor;
Să-ți evaluezi echilibrul dintre viața profesională și viața personală.
Cum îți alegi coach-ul potrivit?
Coach-ul bun te va scoate din zona ta de confort, te va provoca, va verifica dacă obiectivul tău este încă important pentru tine și dacă poate fi atins (verificând de asemenea și ecologia acestuia).
Un coach trebuie să fie sincer și competent pentru a inspira încredere clienților săi. El trebuie, de asemenea, să fie un model pentru calitățile pe care le dorește să le scoată la iveală din client.
Toți coachii certificați au parcurs minimum 180 de ore de instruiredintre, din care 60 ore teorie şi 120 ore practică (plus 60 de ore de practică cu clienţi de coaching din afara grupului de formare) și au trecut un examen pentru a-și demonstra abilitățile și continuă să învețe noi tehnici și forme de practică.
Indiferent de coach-ul pe care îl alegi, dacă este un coach certificat ICF sau Specialist în Activitatea de Coaching (COR 242412), acreditat de A.N.C.(Autoritatea Națională pentru Calificări), acesta va stabili la începutul călătoriei voastre, un contract de coaching. Acest contract va include obiectivul de coaching, indicatori pentru a măsura atingerea obiectivului tău, numărul de sesiuni, frecvența sesiunilor, locația, codul de etică ICF și orice alte puncte pe care le considerați importante. Acest lucru se datorează faptului că coach-ul este responsabil pentru mijloacele și cadrul de coaching.
Tu, în calitate de client, ești responsabil pentru progresul și rezultatul final al programului de coaching. Pe lângă forma de specializare, coach-ul profesionist are o formă de autorizație juridică, de funcționare ca persoană fizică autorizată (PFA) sau SRL.
De câte ședințe de coaching am nevoie?
În general, de coaching variază între 3 și 12 sesiuni de coaching. Depinde de obiectivul tău și de cât de mult îți dorești să-l atingi, de complexitatea provocărilor cu care vii în ședința. Uneori este nevoie de doar câteva ședințe pentru obiective mai mici sau de mai mult de 6 ședințe pentru obiective mai mari. Numărul necesar de ședințe este direct proporțional și cu flexibilitatea clientului de a face schimbările și de a aplică noi tehnici și metode.
Durata relației de coaching variază în funcție de nevoi și preferințe. Iar frecvența/cadența sesiunilor variază. Unii oameni apelează la coaching o dată la câteva luni, alții au o ședință o dată pe săptămână.
Cât costă o ședința de coaching?
Costurile sesiunilor de coaching sunt personalizate pe nevoile clientului și pe complexitatea provocărilor cu care vine acesta în ședința. Astfel, prețurile încep de la 50 de euro și pot ajunge la 120 de euro pe ora/ședința în funcție de abordare NLP sau coaching clasic.
De ce sa apelez la un coach și nu la un psihoterapeut?
Coach-ul este cineva instruit profesional care te ajută să îți maximizezi întregul potențial și să îți atingi rezultatele dorite. Un coach bun este mai mult decât un prieten care te susține și diferit de un psihoterapeut care te „vindecă”. Este cineva care te va împinge să descoperi care sunt obiectivele tale, te va responsabiliza și te va încuraja pe parcursul călătoriei să devii o versiune mai bună a ta.
Ai dificultăți în a găsi specialistul cel mai potrivit pentru tine?
În cazul în care întrebările de mai sus nu ți-au calarificat în totalitate direcția spre care să te îndrepți, îți punem la dispoziție o evaluare gratuită. Testul propus te va ajuta să identifici cea mai bună soluție pentru tine, pentru această perioadă. Vei ști dacă este potrivit pentru tine mai degraba un coach profesionist, un mentor, un consultant, un psihoterapeut sau chiar un trainer.
Fă acest test acum pentru a descoperi la ce soluții poți să apelezi în acest moment.
Ai o întrebare? Suntem aici să te putem ajuta!
Completează formularul de mai jos și echipa noastră îți va răspunde în cel mai scurt timp.