Echilibru emoțional prin coaching
CUPRINS
ToggleCum definim emoțiile?
Emoțiile sunt reacții automate (semnale electrochimice care curg în tot corpul nostru, într-un ciclu nesfârșit), mai intense și de durată mai scurtă (trei- șase secunde), pe care le avem față de ceva anume (percepțiile noastre despre lume - realitatea exterioară).
Emoțiile au întotdeauna un obiect, un declanșator: ne este frică de șerpi, suntem triști când am pierdut pe cineva, suntem furioși pe cel care s-a așezat la coadă în fața noastră, ne simțim dezgustați de un anumit aliment, etc. Ele pot fi declanșate de un obiect, o persoană, o situație sau chiar o amintire, dar întotdeauna are un declanșator.
Emoții - cu sau fără declanșator:
Astflel că, orice emoție sănătoasă are un declanșator – un eveniment intern sau extern – și este despre ceva anume: are un obiect.
Sunt situații când emoțiile ancorate în trecut sau viitor pot funcționa și fără un declanșator anume, ele fiind mai degrabă emoții nesănătoase. Să luăm ca exemplu frica, orientată spre trecut sau spre viitor:
Frica poate să fie orientată spre trecut și atunci este rezultatul unei traume (Post Traumatic Stress Disorder). Persoanele care au avut un accident auto, și au reușit să fie conștiente de ceea ce s-a întâmplat, rămân cu o sensibilitate. Dacă, spre exemplu, mașina în care se aflau, a fost lovită din partea din dreaptă, de fiecare dată când vine o mașină din partea dreaptă, au o reacție de apărare pe care nu o putem controla.
O altă situație care scoate la suprafață o frică orientată spre trecut, atunci când profesorii ne scoteau la tabla. Această experiență repetată duce la fobia de a vorbi în public. Apare frica că voi greși, că voi primi notă proastă, frica că vor râde colegii de mine, frica că mă vor certa sau pedepsi părinții. Toate acestea la pachet vin peste prezent și te trezești cu o frică complet lipsită de obiect.
Frica poate să fie orientată și spre viitor, si atunci apare anxietatea. Exemplu - drobul de sare a lui Creangă. Se întoarce țăranul de la câmp și își găsește soția, mama plângând de mama focului că s-ar putea ca drobul de sare pus deasupra pătuțului copilului, să cadă peste copil. Și în loc să ia drobul de sare, să îl pună jos, sau să ia pătuțul și să îl pună în altă parte. Toate plângeau ca si cum copilul era deja mort. Așa este cu drobul de sare: ne imaginăm că ceva din viitor ar putea să producă un efect în prezent care să ne pună într-un pericol major și avem senzația că nu avem cum să prevenim, nu avem cum să schimbăm ceea ce se întâmplă.
Emoțiile substanțe chimice care ne ajută să ne reglăm mintea și corpul, ajutându-ne să facem față complexității luării deciziilor, interacțiunii cu oamenii și în găsirea drumului în viață.
Emoțiile sunt limbajul sufletului.
Diferenta dintre: afecte, emoții și sentimente
Conform teoriilor psihologice, afectele sunt izbucniri emotionale caracterizate prin aparitia brusca si de scurta durata, cu o desfasurare puternica unipolara, consumandu-se in expresii si gestica vie. Emoțiile, spre deosebire sunt evenimente sau stări din viața afectiva care presupun un ansamblu de trăiri psihice specifice însoțite de manifestări fiziologice și comportamentale.
Emoțiile se înscriu în clasa mai cuprinzatoare a afectelor, termen care acopera întreaga gama a trăirilor sufletești. Afectele de durată, sunt legate mai degrabă de relații decât de evenimente și sunt numite sentimente.
Afectele- reacții care apar și dispar repede; primitive (baza)
Emoțiile- Ele se dezvoltă din afecte; sunt primele pe care le identificăm
- Reacție a corpului 3-6 sec
- Scurtă și trecătoare
- Reacție la ceva ce se întâmplă în exterior și ne îndeamnă la acțiune
Sentimentele - Când ne obișnuim cu o anumită emoție, ea se transformă in sentiment. Sentimentele se instalează treptat.
Durata- câteva minute la zeci de ani
Componentă mentală-gânduri care din interior trezesc emoții. Gândurile trezesc emoții și întrețin emoții
Sentimentele sunt creații ale minții noastre.
Cât durează emoțiile?

Fiecare explozie de substanțe chimice emoționale, de la momentul în care este produsă în hipotalamus până la momentul în care este complet descompusă și absorbită, durează aproximativ șase secunde.
Astfel că, important de știut este că, o emoție trebuie să țină maxim șase secunde. Dacă emoțiile sunt lăsate necontrolate, ele se pot intensifica. Orice emoție care rămâne mai mult de 6 secunde, ne poate face conștienți de faptul că nu am înțeles mesajul pe care aceasta vrea sa îl transmită atunci când aceasta apare.
De cele mai multe ori, dacă lăsăm ca emoția respectivă să treacă atunci putem accesa intuiția.
Emoțiile se măsoară în intensitate și timp.
Persistența, intensitatea excesivă sau insuficința uneia dintre aceste emoții în diferitele situații de viața noastră ca adulți, indică un dezechilibru, datorat cel mai adesea incapacitații de a-și asuma și exprima emoțiile.
Dacă însă, anumite emoții (furie, frică, dezgust, tristețe, tandrețe, plăcere sau bucurie) depășesc un anumit prag, ne blochează temporar partea rațională a creierului, preluând controlul asupra comportamentului și trăirilor noastre.
Cum te afectează obișnuințele (preferințele) emoționale?
Oamenii sunt dependenți de emoții. Oamenilor le plac emoțiile pentru că ele sunt forma cea mai autentică, cu care ne putem convinge că trăim.
Oamenii când sunt întrebați: Ce anume te face să consideri că trăiești, ceva ce simți sau faptul că gândești și interpretezi ceea ce ți se întâmplă. Majoritatea (peste 70%) au răspuns: ceva ce simt. Oamenii simt că trăiesc prin intermediul emoțiilor.
Fiecare persoană își dezvoltă, de-a lungul vieții, anumite obișnuințe sau preferințe emoționale. Își exprimă sau sunt mai atașat de anumite emoții. Unii se enervează ușor, alții sunt mereu serioși și chiar triști, iar alții sunt mereu îndrăgostiți.
Capacitatea noastră de a face față tuturor situațiilor din viață depinde de capacitatea de a accesa, exprima și utiliza toate cele 8 emoții primare.

Fiecare dintre noi suntem racordați la una dintre aceste emoții de apărare a Eului. Suntem obișnuiți mai degrabă să ne înfuriem sau mai degrabă să ne speriem, sau mai degrabă să fim dezgustați sau triști.
Diferența dintre femei și bărbați este că: femeile simt o varietate mai mare de emoții și să le exprime mai autentic si mai intens decât băieții. Iar băieții sunt educați că furia și dezgustul sunt emoții de tip masculin. Dezgustul transformându-se în aroganță. În esență bărbaților le lipsesc, sau au fost privați din educație, sau nu sunt dezvoltate suficient o bună parte din emoții.
Soluția:
Dacă, indiferent de ce se întâmplă, constatăm că ne-am creat o obișnuință să răspundem cu furie, cu frică, cu dezgust, cu tristețe, cu pasiune, tandrețe, cu încredere sau cu bucurie, este important să:
- descoperim care sunt celelalte emoții pe care nu le exprimăm;
- identificăm emoția neadecvată pe care o activăm;
- găsim emoția adecvată pe care să o înlocuim;
- și să ne dăm voie să o exprimăm.
Dezvoltarea personală cu ajutorul integrării tuturor emoțiilor
Am descoperit că, există această „dorintă” de a controla și gestiona emoțiile pentru a avea o viață mai bună.
Eu mă întreb: Cu poți oare controla ceva ce nu poate fi controlat?
Dacă am controla emoția nu am avea cum să o utilizăm. Este important să lăsăm ca emoția să fie naturală, exprimată.
Ideea de control asociată cu punerea unui capac (blocarea exprimării și neacceptarea emoției respective), trebuie înlocuită cu ceva complet diferit si anume: acceptarea faptului că trebuie să am o emoție și schimbarea obișnuințelor emoționale, a acelei emoții cu care reacționez aproape în toate circumstanțele, la o multitudine de emoții, fiecare adecvată într-o anumită situație.
Test- Roata emoțiilor
- identificăm emoția neadecvată pe care o activăm
- găsim emoția adecvată pe care să o înlocuim
- să ne dăm voie să o exprimăm.
Fiecare emoție ne transmite un mesaj important. Chiar și emoțiile dificile precum frica, furia sau tristețea îndeplinesc o funcție importantă.
Echilibrare emoțională prin coaching și NLP
Provocarea noastră ca și coachi este să îi aducem pe clienți în contact cu realitatea și să își definească propriile criterii actuale care să justifice: furia, frica, dezgustul și tristețea. Este important de gestionat și intensitatea neadecvată. În cazul furiei, intensitatea neadecvată duce direct la agresivitate.
Furia în sine nu este o emoție distructivă, doar, în momentul în care, printr-o foame de succes, de recunoaștere sau foame de atenție, ne duce către agresivitate.
Frica atunci când este excesivă, complet ruptă de realitate, se numește fobie (fată de păienjeni, șerpi, de ace și injecții, de spațiile mici sau mari, de înălțime) care poate fi tratată prin tehnici speciale de NLP.
Tristețea excesivă duce la depresie cronică. Dezgustul excesiv poate fi interpretat ca dezgust pentru dezgust, etc.
Si cum coachingul este despre aici și acum, din rolul nostru atunci când detectăm la clienți o deviere a emoțiilor de la ancorarea în aici și acum, este să îl aducem în contact cu realitatea, cu momentul actual, făcând următoarea verificare:
- Ai ceva de pierdut și apărat aici și acum?
Adevărul despre Emoții-Webinar CCU - Te amenință în mod autentic ceva aici și acum?
- Ti-a înșelat cineva încrederea aici și acum?
- Îți pune în pericol existența aici și acum?
- Este ceva ce ar fi de regretat, de înțeles, de acceptat aici și acum?
AICI - vei avea mai multe informații- Webinar- adevărul despre emoții.
Problemele clienților...
Mulți dintre clienții care vin la cabinet, au dificultatea de a lua decizii. Ceea ce facem noi în procesul de coaching este să activăm furia și dezgustul (activează acțiunea rapidă și luarea de decizii rapide) pentru a-i face să acționeze spre ceea ce contează și să fie dezgustați de multiplele alternative pe care le au.
De cele mai multe ori conflictul interior apare dintr-o diferență între ceea ce simțim (emoțiile ne spun ceva) și ceea ce credem (rațiunea ne spune altceva). Iar emoțiile de tipul: furie, frică, dezgust sau tristețe generează și susțin conflictul interior. De aceea noi în coaching lucrăm cu emoțiile de tipul: bucurie, încredere, tandrețe și pasiune.
Pentru a nu exista conflict interior, emoțiile și rațiunea ar trebui să transmită același mesaj. Dacă suntem atenți la ceea ce transmit emoțiile noastre, ele vor spune în mod sistematic adevărul.
Clienții care sunt în situații de criză și au nevoie să facă o schimbare, lucrăm cu emoții de tip frică si dezgust. Activăm frica (care ne dă acces la intuiție și imaginație) și dezgustul (care ne dă acces la acțiune rapidă și decizii rapide).
Clienții care au nevoie să facă o schimbare de viziune, lucrăm cu emoții de tip pasiunea și încrederea. Activăm pasiunea (care ne dă acces la perseverență și conectare) și încrederea (care ne dă acces la simplificare, învățare prin repetare).
Concluzia noastră este că, coachingul „emoțional” este mult mai eficient și mai simplu decât coachingul bazat pe acțiune.
Ceea ce își doresc clienții...
De cele mai multe ori, clientii iși doresc fericire. Fiecare o definește în felul lui. Fericirea este un sentiment individual și ține de capacitatea noastră de a acționa sau de a nu acționa (de acțiuni și inacțiuni).
Pentru a fi fericiți, cel mai adesea nu trebuie să facem nimic!

Completează formularul pentru programarea discuției.
Completează datele de mai jos pentru a solicita o discuție gratuită și vei primi și BONUS, pe email, ghidul gratuit de auto-coaching.
- Share:

You may also like
Cum să te vindeci după o relație toxică
- 08/04/2025
- by Andreea Giurgilă
- in Coaching