Inteligența emoțională- calea spre succes

Ce înseamnă să fii asertiv? Ce beneficii ai

Inteligența emoțională?

Îți mai amintești momentele din liceu, la absolvire? Acel coleg din clasă care lua numai de 10 și părea că îl așteaptă o viață plină de succes. Mai mult ca sigur nu mai știi ce s-a întâmplat cu acel coleg. Există însă și o parte din colegii tăi care au reușit dar te întrebi cum, că la acea vreme notele lor erau la limită și nu prea părea că le surâde norocul.

Cu siguranță că, nu este o noutate pentru nimeni că, modelul destul de limitat de măsurare a performanțelor din sistemul școlar nu ține seama de înzestrarea fiecăruia. Este plină istoria de bărbați și femei de succes, care au avut rezultate slabe sau, pentru care scoala a fost chiar un eșec. Și chiar în ciuda acestor dovezi evidente, societatea continuă să creadă că dacă ai succes la scoală, înseamnă că vei avea succes în viață sau măcar a locul de muncă. Acum cred că nu mai este cazul să ne păcălim.

Mulți dintre noi știm că există o diferență majoră dintre acei „deștepți” din școli și „isteții” cei care știu să se descurce în viață. Un om „isteț” are capacitatea de a intui lumea, de a vedea situațiile și de a relaționa cu ceilalți din jur. Un om „isteț”, care are succes, este un om cu o inteligență emoțională ridicată, printre altele.

Ce este succesul?

Dar ce este oare succesul? Simplu, putem defini succesul drept ca o abilitate de a stabili și realiza propriile obiective personale și profesionale, indiferența care ar fi acestea. Sună simplu și bineînțeles că nu este așa. Succesul este privit diferit de la persoană la persoană. Dorim lucruri diferite și urmărim obiective diferite, în etape de viață diferite. Într-o etapă anume ne dorim să avansăm profesional, să ne construim o carieră, să devenim angajați buni, parteneri buni, să avem o căsnicie fericită, să fim părinți susținători. Într-o altă etapă poate, succesul înseamnă pur și simplu supraviețuirea, să facem față unei boli serioase, în fața căreia orice altceva nu mai contează.

Definiția cea mai simplă a succesului este de a reuși în stilul nostru. Această definiție a succesului o depășește pe cea a societății în care se consideră că doar inteligența rațională „te urcă sus”. Nu este de neglijat că ambele sunt la fel de importante. Este important ca omul să fie dotat atât din punct de vedere al inteligenței emoționale, cât și din punct de vedere al inteligenței raționale sau analitice.

Și totuși ce este Inteligența Emoțională?

Inteligența Emoțională reprezintă capacitatea de a conștientiza, de a înțelege informațiile transmise de emoții, de a exprima în mod adecvat emoțiile personale, și de a gestiona relațiile interpersonale într-un mod eficient și empatic.

Inteligența emoțională este reprezentată de un set de capacități și abilități non cognitive, ce ne influențează capacitatea de a reuși să facem față cerințelor și presiunilor mediului. ” - Dr. Reuven Bar-On (cel care a adus contribuția prin termenul de „coeficient emoțional”)

Peter Salovey și Jack Mauer, care au inventat termenul de „inteligență emoțională”, îl descriu ca fiind „capacitatea de a percepe emoțiile, de a le accesa și genera emoții astfel încât să vină în sprijinul gândirii, de a înțelege emoțiile și semnificația acestora și de a regla în mod evident emotivitatea pentru a determina îmbunătățirea evoluției emoționale și intelectuale”.

Se spune că, cei care reușesc în viață, au în comun faptul că reușesc să își exprime emoțiile și asta îi face să fie pasionați de ceea ce fac, reușesc să îi inspire și sprijine pe ceilalți.

Inteligența emoțională nu se referă la estomparea emoțiilor noastre, ci mai degrabă să înțelegem când ne pot ajuta emoțiile să trăim viața conform intențiilor și când ne stau împotrivă. Ea constă în canalizarea emoțiilor într-o manieră care să lucreze în avantajul nostru. Toate emoțiile sunt utile. Modul în care trăim și ne comportăm ca urmare a acestor emoții, este cel care poate aduce pace sau neliniște în viețile noastre. Voi face paralelă inteligenței emoționale cu un radio. Imaginează-ți inteligența emoțională ca un radio care poate fi pus pe frecvența emoțiilor noastre și cu care putem da volumul mai încet sau mai tare, pentru a putea savura exact așa cum vrem muzica dorită în viața noastră. Muzica, în contextul acesta este transpunerea în viață a intențiilor noastre. Ce anume intenționăm să facem? Care este scopul nostru?

Inteligența emoțională ne permite să ne strunim și să ne punem la treabă emoțiile, astfel încât să ne atingem obiectivele. Nu contează că emoțiile sunt pozitive sau negative - ele există, pur și simplu. Existența lor ne asigură informațiile necesare și aduce energie în viețile noastre. Și fiindcă ele există, este esențial să înțelegem cum anume ne influențează ele comportamentul și cum le interpretăm astfel încât să ne atingem obiectivele.

Inteligența corpului depășește cu mult inteligența minții. Vă recomand să vă uitați la filmulețul Inner game of Tennis, în care este detaliat felul în care funcționează mintea noastră. Timothy Gallwey te învață că: tu poți învăța mult mai ușor dacă încerci mai puțin. Ideea din spate este să lași corpul să facă ceea ce el este capabil să facă. Poate fi o provocare deoarece mintea noastră ne spune că trebuie să facem din ce în ce mai bine. El numește această metodă: „The Inner Game”. Emoțiile au legătură directă cu corpul. Ideea din spate este aceeași: dacă dai voie emoțiilor să exprime ceea ce ele au de exprimat, vei înțelege ce acțiune este de luat. Emoțiile ne transmit mesaje importante.

Competențele inteligenței emoționale

Foarte adesea inteligența emoțională este foarte prost înțeleasă. Mulți oameni cred că ea este echivalentă cu aptitudinile sociale. Aptitudinile sociale (care fac și ele parte din inteligența emoțională), însă iau în calcul relațiile cu lumea exterioară, cu felul în care interacționăm cu cei din jur, dar asta nu este totul. O mare parte din inteligența emoțională privește lumea noastră interioară. Și tocmai această lume interioară ne împinge să interacționăm și să reacționăm cu lumea exterioară. Inteligența emoțională include, prin urmare, atât aptitudinile care anima lumea interioară cât și reacțiile noastre la lumea din exterior.

În cartea Avantajul EQ- Adele B. Lynn, este prezentat modelul nostru de inteligență emoțională care cuprinde următoarele cinci componente:

Componentele Inteligenței Emoționale
                                                                                                  Componentele Inteligenței Emoționale

În modelul de mai sus, trei dintre competențele inteligenței emoționale au legătură cu lumea noastră interioară (cunoașterea de sine, empatia, stăpânirea obiectivelor și viziunii), iar celelalte două formează realitățile noastre cu lumea exterioară (abilitatea socială și influența socială). Toate aceste comportamente sunt legate între ele și fiecare se dezvoltă pe baza celui de lângă el. Cunoașterea și autocontrolul deschid ușile către inteligența emoțională.

  1. Conștiința de sine - capacitatea de a ne putea înțelege complet pe sine și de a utiliza această informație pentru a gestiona emoțiile într-o manieră productivă;
  2. Empatia - capacitatea de a înțelege lucrurile din perspectiva celorlalți;
  3. Abilitatea socială - capacitatea de a construi relații și legături reale, de a ne exprima grija, interesul, dezacordul într-o manieră constructivă;
  4. Influența personală - capacitatea de a conduce într-o manieră pozitivă, și de a insufla inspirație atât celor din jur, cât și sieși;
  5. Stăpânirea obiectivului și viziunii - capacitatea de a aduce autenticitate în viața noastră și de a trăi la înălțimea propriilor noastre intenții și valori.

Dacă dori să folosim acest model pentru a ne dezvolta inteligența emoțională, va trebui să începem lucrul din interior înspre exterior. De exemplu, nu vom putea să-i influențăm pe alții dacă nu ne cunoaștem pe noi înșine.

Voi prezenta mai departe modalități prin care să poți să îți dezvolti abilitățile de inteligentă emoțională.

Care sunt diferențele dintre IQ și EQ?

Inteligența emoțională (EQ) s-a dovedit a fi mult mai importantă decât nivelul de educație sau cel de inteligență rațională (IQ).

IQ- Inteligența rațională se referă la capacitatea de concentrare și planificare, de organizare, utilizare a cuvintelor și de a înțelege, asimila și interpreta faptele. În esență, IQ măsoară baza informațională individuală a unei persoane- memoria, vocabularul, și coordonarea vizuală și motorie a acesteia. Este evident că o parte din aceste caracteristici contribuie la reușita în viață a unei persoane însă o pondere mai mare este datorată inteligenței emoționale.

Inteligența Emoțională și vârstaO altă diferență majoră dintre inteligența rațională și cea emoțională este că IQ este destul de rigid. El tinde să ajungă la o valoare ridicată pentru o persoană de 17 ani, rămâne constant în perioada vârstei adulte și începe să scadă spre vârsta a treia. Spre deosebire de aceasta EQ nu este la fel de rigid ea crește odată ce îmbătrânim și nu este neapărat surprinzător deoarece pe măsură ce îmbătrânim devenim mai înțelepți. Trăim și învățăm, iar unul dintre din lucrurile pe care le învățăm este acela de a îmbina sentimentele cu rațiune.

Spre deosebire de IQ, inteligența emoțională nu este definită printr-o capacitate fixă. Limitele IQ-ului sunt mult mai mari. Oamenii fie au capacitatea de a învăța ecuații de gradul doi, fie nu o au. Chiar dacă cineva nu a învățat niciodată ce calcule trebuie să facă pentru astfel de ecuații, cu un profesor bun poate să învețe sau nu va reuși, asta și în funcție de aptitudinile lui intelectuale.

Inteligența emoțională are însă limite mult mai largi. Capacitatea emoțională a unui individ poate să crească odată cu vârsta sau cu experiența lui de viață. Dacă am avut experiența pierderii cuiva, încă de când eram mici, odată ce creștem, crește și capacitatea noastră de a înțelege propriile noastre experiențe și de a da dovadă de compasiune față de cei care suferă pierderi, se dezvoltă și ea. Astfel, crescând această capacitate, sporește și inteligența noastră emoțională.

EQ versus IQ

 

IQ- Inteligența rațională

În termeni simpli, IQ reprezintă un instrument de măsurare a capacităților de ordin intelectual, analitic și rațional ale unui individ. Acesta măsoară de asemenea și capacitatea verbală, spațială, vizuală și matematică.

Acest coeficient măsoară cât de repede putem învăța lucruri noi; cum ne concentrăm asupra unor sarcini și exerciții, cum reținem și ne reamintim informații de natură obiectivă; cum ne angajăm într-un proces de argumentare; cum manipulăm numerele; posibilitatea de a gândi atât analitic cât și abstract precum și rezolvarea problemelor în baza aplicării cunoștințelor anterioare.

Concluzie

Indiferent ce formă dorești să aibă succesul în viața ta, este important să conștientizezi și să îți deschizi mintea pentru noi posibilități și căi de a te schimba. Aceste schimbări nu vor veni ușor; schimbarea nu este niciodată ușoară. Obiceiurile vechi, comportamentele vechi sunt ca și hainele mai vechi - confortabile, previzibile, oferind siguranță. Deprinderea unor aptitudini noi necesită conștiință, dedicare, susținere din partea unui terapeut, coach, etc. De asemenea orice schimbare implică și un element de risc- nu există garanția succesului. Și nici atunci când atingeți un nivel mai ridicat de inteligență emoțională, nu veți face față fiecărei situații în parte în cel mai bun mod cu putință. Dar vei obține un nou nivel de cunoaștere care îți va permite să găsești noi soluții, vei fi mai bine pregătit.

Dacă ai nevoie de un însoțitor în crearea unei noi perspective, dacă îți dorești să faci niște schimbări ca să ai mai mult succes în viață, noi îți venim în ajutor. Poți începe cu testul Roata Emoțiilor aici sau completează formularul de mai jos:

Completează formularul pentru programarea discuției.

Completează datele de mai jos pentru a solicita o discuție gratuită și vei primi și BONUS, pe email, ghidul gratuit de auto-coaching.

    Accept termenii de prelucrare a datelor cu caracter personal
    Accept sa primesc mailuri de informare

    Sunt coach profesionist și master NLP, și îmi dedic activitatea susținerii oamenilor în atingerea obiectivelor lor. În articolele mele, mă bazez pe studii științifice, cărți de psihologie și dezvoltare personală, dar și pe experiența mea practică de coaching. Îmbin tehnici NLP cu metode de coaching pentru a oferi soluții practice și eficiente.