Obiectivele tale sunt SMARTER?

Obiectivele tale sunt SMARTER?

Ți s-a întâmplat vreodată să lucrezi în mod constant la obiectivele tale, și totuși niciodată să nu reușesti să le atingi?  Sau că durează mai mult să îți atingi obiectivul decât ți-ai dori?

Formularea sau setarea unui obiectiv pare a fi un lucru banal, ne gândim la ce vrem și spunem ”gata vreau asta!!!” uităm însă, de ce anume să ținem cont pentru a obține acel lucru.

Setarea obiectivelor de tipul SMARTER reprezintă o modalitate de abordare diferită, care te ajută să te concentrezi către obținerea în cel mai eficient mod posibil a obiectivelor propuse.

Dupa Daniel M. Bichiș (Competent Consulting) S.M.A.R.T.E.R. înseamnă specific, măsurabil, accesibil, relevant, în timp util, ecologic și revizuibil.

În acest articol vom trece prin întregul acronim, oferindu-ți câteva întrebări pe care să ți le pui atunci când îți stabilești obiective.

Având toate acestea în vedere, ne-am gândit să îți prezentăm modelul SMARTER,  cu cele 7 criterii în formularea unui obiectiv:

Obiectivul SMARTER este:

Specific

Este obiectivul meu orientat spre a crea, obține, sau dezvolta?

Măsurabil

Ce simt, ce aud și ce văd cand am reușit? Apar gusturi sau mirosuri noi?

Accesibil

Pentru a avea sanse de maximă reușită, un obiectiv trebuie să poată fi atins preponderent prin decizii, acțiuni și resurse proprii.

Resursele pot fi:

1. Resurse exterioare (bani, posesiuni, persoane, etc.)

2. Resursele interioare (abilități, competențe, stări interioare de excellență, cunoștințele acumulate îndomeniul legat de obiectiv, experiențe, etc ).

Începerea acțiunilor depinde de tine?
Cum poți obține permisiunea sau sprijinul din partea altora, dacă va fi cazul?
De ce resurse ai nevoie în fiecare etapă? Pe care anume le ai deja ? Cum le poti obține și pe celelalte?

Relevant

De ce e important pentru tine să  îți atingi obiectivul?
Ce altceva obții sau devii astfel?
Cum ți se schimbă relația cu tine și cu cei din jur?

Termene

Care sunt acțiunile concrete pentru atingerea obiectivului?
Când faci primul pas? Și când faci al doilea pas?
Care este termenul final?

Ecologic

Ce ai de câștigat în felul acesta? Și ce anume pierzi?
În ce fel pot fi afectați și ceilalți de îndeplinirea acestui obiectiv?

Revizuibil

Ce te-ar putea determina să-ți redefinești obiectivul?
Care ar fi situațiile care te-ar putea determina să îți schimbi planul de aciune?

Atunci când vă stabiliți obiectivele, utilizați aceaste întrebări aferent acronimului SMARTER. Odată ce obiectivul este stabilit, puneți întrebarea și verificați dacă bifează fiecare element în parte. În cazul în care nu răspunde întrebarilor puteți ajusta în consecință.

Alege să ai încredere în obiectivele tale și fă-le să se întâmple! 

Sunt coach profesionist și master NLP, și îmi dedic activitatea susținerii oamenilor în atingerea obiectivelor lor. În articolele mele, mă bazez pe studii științifice, cărți de psihologie și dezvoltare personală, dar și pe experiența mea practică de coaching. Îmbin tehnici NLP cu metode de coaching pentru a oferi soluții practice și eficiente.