Obiective SMARTER, nu doar obiective SMART

Formulează obiectivele SMARTER nu doar SMART

În sesiunile de coaching, când întreb un client: “Care este cel mai important obiectiv al tău sau care este visul tău?”, de cele mai multe ori acesta nu este pregătit să-mi răspundă. Fie îmi spune că nu are timp să se gândească la asta, fie că nu s-a gândit încă, fie spune că are mai multe și nu știe care este cel mai mare … fie nu spune nimic.
Foarte puțini sunt cei care au deja clar stabilit un obiectiv important în viața lor și îl urmează. Tot foarte puțini sunt și cei care reușesc în viață ceea ce-și propun să facă, să fie sau să aibă. Motivul pentru care nu reușesc asta, să fie oare lipsa formulării unor obiective SMARTER (încă și mai deștept)?

În articolul de față voi detalia cum ar trebui să fie formulat un obiectiv astfel încât să fie atins cu succes. Formularea unor obiective SMARTER poate fi utilă atât în construirea rezoluțiilor înainte de începerea anului, cât și atunci când vrem să facem schimbări cu adevărat semnificative în viața noastră. Află exact ce presupune a avea obiective SMARTER, ce înseamnă, de fapt acest acronim și începe chiar acum setarea unei strategii SMART pentru viața ta. 

Ce este un obiectiv?

Un obiectiv este o intenție, o declarație aspirațională despre ceea ce ne dorim să realizăm. Este o intenție orientată spre viitor, care descrie efectul așteptat. 

Conform dex, obiectivul este: Obiectiv-Care constituie o realitate independentă de conștiință sau care este conform acestei realități.

Un obiectiv este un vis cu un plan și un deadline.” Jeffrey Gitomer

Obiectivele noastre personale sau profesionale sunt parte a fiecărui aspect al activității noastre. Ele ne oferă direcție, motivație și ne clarifică importanța fiecărei acțiuni. Prin setarea obiectivelor SMARTER îți vei seta o direcție concretă către care dorești să te îndrepți.

Obiectivul SMART

Criteriile  SMART sunt asociate în mod obișnuit cu conceptul de management prin obiective al lui Peter Drucker. Astfel că, în 1954, Peter Drucker popularizează termenul de Management prin obiective (MBO) în cartea The Practice of Management (Drucker, P., The Practice of Management, Harper, New York, 1954; Heinemann, London, 1955; revised edn, Butterworth-Heinemann, 2007).

Obiectivele SMART sunt considerate esențiale în managementul proiectelor, managementul resurselor umane și în dezvoltarea personală. SMART este un acronim al caracteristicilor: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și încadrate în Timp.

Obiective SMARTER. Ce sunt ele în schimb?

Un obiectiv SMARTER (încă și mai deștept) te va ghida în definirea priorităților tale și poate fi folosit cu succes în orice domeniu și fără un nivel înalt de expertiză. De asemenea, cu ajutorul analizei SMARTER îți vei putea concentra eforturile în direcția potrivită și îți vei crește considerabil șansele de a atinge obiectivul dorit.

Obiectiv SMARTER
                                                                                      Obiective SMARTER

SMARTER este un instrument eficient care-ți oferă claritatea, concentrarea și motivația de care ai nevoie ca să-ți atingi obiectivele. De asemenea, îți poate îmbunătăți capacitatea de a le atinge, încurajându-te să îți definești obiectivele SMARTER și să stabilești o dată de finalizare.

Cum setezi obiective SMARTER

Acronimul SMARTER se referă la obiective care sunt Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante, cu Termene, Ecologice și Revizuibile.

Uită de obiectivele prea generale și folosește-te de obiective SMARTER care să cuprindă cât mai multe detalii foarte bine definite și, totodată clarifică care sunt acțiunile necesare dar și care este rezultatul la care îți dorești să ajungi. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă SMARTER pentru obiective, poți începe procesul corect de setare a acestora punându-ți următoarele întrebări pentru fiecare caracteristică în parte:

Specific

în obiective SMARTER

Atunci când ne formulăm obiective SMARTER, claritatea este una dintre cele mai importante elemente, iar setarea unui obiectiv neclar îți va aduce rezultate la fel de neclare, așadar fii specific în ceea ce vrei să realizezi.

Obiectivul trebuie să conțină indicații precise, exacte, referitoare la ceea ce ar fi de obținut, dezvoltat, creat, etc, în locul unei formulări ce ar trebui să indice ceea ce ar trebui evitat, schimbat sau eliminat. Pentru a fi cât mai specific în obiectivele tale, răspunde la următoarele întrebări:

Ce îmi doresc să obțin să dezvolt sau să creez în viața mea sau în acest an?

Un obiectiv specific este foarte clar exprimat, nu lasă loc de îndoieli. Un obiectiv specific diferă, în primul rând, de unul general. El vizează rezultate concrete și nu rezultate în general. Ex: obiectiv general – “organizarea de ateliere” Ex: obiectiv specific – “organizarea de ateliere pe tema dezvoltării personale pentru mamele care abia au născut”. Pentru a verifica dacă un obiectiv este sau nu Specific, poți utiliza și întrebări precum: – Cine? – Ce? – Când? – Cum? – Care este grupul țintă? Nu este însă obligatoriu ca un obiectiv să răspundă, la toate întrebările de mai sus în același timp.

Măsurabil

în obiective SMARTER

Obiectivul SMARTER poate fi măsurat? O condiție importantă pentru obiectivul SMARTER este posibilitatea ca acesta să poată să fie măsurat. După ce ai setat obiectivul foarte clar este important să vezi și dacă îl poți măsura. Este bine să analizezi dacă ai instrumentele necesare prin care, practic, să evaluezi progresul obiectivului. Atunci când măsori, te asiguri, în primul rând că urmezI planul și în al doilea rând, că te menții motivat să nu renunți la obiective. Ca un obiectiv SMARTER să fie măsurabil, este necesar să specifici cifre, sume sau date exacte. Acest lucru te ajuta să știi că ai realizat acel obiectiv, așadar ești mai aproape de succes.

Ca un obiectiv să fie măsurabil trebuie să poată fi măsurat, fie cantitativ, fie calitativ. 

Evaluarea atingerii obiectivului pe care ți le-ai propus sau a apropierii de satisfacția nevoii respective trebuie să poată fi făcută de preferință atât de către noi înșine cât și de ceilalți. Obiectivul trebuie să fie accesibil simțurilor astfel încât să poți să-ți imaginezi experiența îndeplinirii lui. Pentru a identifica dacă obiectivul tău este măsurabil, iată câteva întrebări la care vei răspunde prin obiectivul tău:

Cum îți dai seama că ți-ai atins obiectivul? Ce vezi, auzi sau simți diferit? Există vreo altă metodă prin care îți poți măsura gradul de apropiere față de obiectivul propus?

Așadar, obiectivul măsurabil este cel care permite stabilirea cu exactitate a faptului că a fost atins ori nu sau în ce măsura a fost atins. De asemenea, un obiectiv măsurabil permite monitorizarea progresului atingerii lui. Ex: obiectiv general – “organizarea ateliere pentru mame”. Ex: obiectiv specific – “organizarea de ateliere pe tema cum educăm copii, pentru un număr de 20 de mame care au născut de curând, din localitatea București”. Se poate vedea, în exemplul de mai sus, că, prin compararea situației de la un moment dat cu obiectivul, se poate măsura dacă a fost atins ori nu sau în ce măsură a fost atins (Ex: aproximativ 60%, dacă la training au participat doar 12 mame).

Accesibil

în obiective SMARTER

Accesibil mai poate fi similar cu: Abordabil/de Atins/realizabil. Ambiția și determinarea este esențială, dar obiectivele SMARTER noastre trebuie să fie ancorate în realitate și să țină cont de resursele și abilitățile noastre actuale. Să zicem că vrei să îți deschizi propria firmă; este un obiectiv realizabil dacă ai experiența și resursele de rezervă, necesare pentru a începe această aventură.

Este de asemenea important ca obiectivele SMARTER pe care le setezi să fie realizabile într-un timp relativ scurt. Dacă ai obiective mari, pe termen foarte lung, împarte-le în obiective mai mici, pe un termen cât mai scurt (mâncăm elefantul bucată cu bucată). În felul acesta ți se vor părea realizabile și vei vedea creșterea cu fiecare obiectiv pe care îl realizezi. În același timp acestea trebuie să fie realizabile și adaptate la resursele de care dispui la momentul respectiv. Sau poate e nevoie de schimbări din anumite puncte de vedere (și aici ne vom duce la ultimul punct Revizuibil). În cazul în care nu există resursele necesare (energetice, financiare, umane, materiale, etc) pentru îndeplinirea obiectivului acesta nu mai este accesibil și planul de acțiune trebuie ajustat.

Pentru a avea șanse maxime de reușită, un obiectiv trebuie să poată fi atins preponderent prin decizii, acțiuni și resurse proprii. Întrebarea de verificare este:

Începerea acțiunilor depinde de mine? Cum poți obține permisiunea sau sprijinul din partea altora dacă va fi cazul? De ce resurse am nevoie în fiecare etapă? Ce resurse ai deja și cum le poți obține pe altele?

Ține cont că: obiectivele trebuie să fie accesibile și realizabile, dar, totuși, să te provoace să îți depășești limitele.

Relevant/Realistic

în obiective SMARTER

Pentru ca un obiectiv SMARTER să fie ușor de atins și realist, este important să înțelegi care sunt resursele de care dispui în prezent și să setezi aceste obiective SMARTER în concordanță cu acest aspect. Sau poți identifica dacă există posibilități de a schimba ceva, de a adăuga ceva sau de a elimina aspecte care ar putea mai mult să te încurce. A fi realist nu înseamnă că nu trebuie să îți setezi obiective mărețe. Ci setezi acele obiective care pot fi realizate cu resursele de care dispui și reprezintă un progres în viața ta.

Ca să identifici dacă obiectivul tău este realistic, iată câteva întrebări la care să răspunzi:

De ce este important pentru tine să-ți atingi obiectivul ce altceva obții sau devii altfel cum ți se schimbă relația cu tine și cu cei din jur?

Costurile și resursele de care avem nevoie pentru implinirea acestui obiectiv, merită?

Este timpul oportun acum pentru a investi energia și resursele noastre în acest obiectiv sau poate fi amânat?

Este acest obiectiv în concordanță cu celelalte obiective? Toate împreună duc spre obiectivul final?

Așadar, obiectivul propus trebuie să poată fi considerat important de către cel care îl va îndeplini precum și de cei care eventual trebuie să-i acorde sprijin sau resurse. Tindem să acționăm în conformitate cu imaginea pe care ne-o facem despre propria persoană și despre așteptările celor din jur față de noi. În acest fel ies la suprafață valorile personale care sunt activate pentru a ne asigura motivarea atât pentru a trece la acțiune cât și pentru a face față unor dificultăți sau întârzieri care ar putea să apară.

Cu termene- Bazat pe timp

în obiective SMARTER

Un obiectiv SMARTER care nu are setat un timp de realizare este practic la fel de nefolositor și are o direcție vagă ca acele obiective prea generale. Nu vei ști pănă când trebuie finalizat, va exista riscul amânării sau îi vei acorda atenție prea mult timp. Așadar, setează-i mereu obiectivului tău o dată de realizare. O dată concretă până la care să te concentrezi strict, pe obiectivul respectiv. În acest fel îți vei ajuta echipa să știe ce are de făcut, să se focuseze pentru a împlini la timp pașii necesari și veți reuși chiar să prioritizați  anumiți pași de acțiune, în cazul în care obiectivul setat presupune mai mult de un pași.

Realizarea unor termene concrete, este probabil cerința cel mai simplă de verificat deoarece indică setarea unui moment clar de începere a acțiunilor, de finalizare sau o durată a procesului de atingerea obiectivului.

În formularea obiectivului nostru este esențial să fie inclusă și descrierea acțiunilor concrete definite astfel încât să fie ușor realizabil. Întrebările de verificare sunt:

Care sunt acțiunile concrete pentru atingerea obiectivului? Când faci primul pas și când faci al doilea pas? Care este termenul final al obiectivului? Ce trebuie să facem de acum în următoarele 6 săptămâni? Ce trebuie să facem astăzi?

Ecologic

în obiective SMARTER

Atunci când ne formulăm obiective SMARTER, este important să ne concentrăm asupra impactului pa care ar putea să îl aibă asupra unor domenii din viața noastră (vezi Roata Vieții) sau asupra vieții altor persoane. Ținând cont de acestea, avem o gândire sistemică și luăm în calcul potențialele conflicte sau blocaje.

Pentru a ne activa motivația să ducem la bun sfârșit acțiunile noastre, este important ca efectele (beneficiile) și costurile (pierderile) să fie cât mai clar și complet conturate. De exemplu: dacă îți dorești să renunți la job și să devii anteprenor, dar asta va impacta relația de familie, care este cea mai importanta pentru tine (vezi ierarhia de valori personale) – atunci este bine să reevaluezi acest obiectiv. Dacă vrei să alergi un maraton și te gândești să iei pastile care să-ți dea energie, e bine să te gândești cum îți va afecta sănătatea pe termen lung care ar putea fi o valoare importantă pentru tine (pierderi în alte arii din viața ta).

Când obiectivul meu e atins, ce beneficii ar avea pentru mine și cei din jurul meu? Ce pierd dacă ating obiectivul? În ce fel ar fi afectați alții de îndeplinirea obiectivului meu?

Ce pierd însă dacă nu nu îmi ating obiectivul?

Da, este posibil să-ți atingi obiectivele, dar “costurile” pe care le vei resimți să fie mai mari decât bucuria de a-ți fi atins obiectivele.

Revizuibil

în obiective SMARTER

Posibilitatea de redefinire a obiectivului sau restabilire a planului de acțiune aduce un plus de realism și flexibilitate etapei de implementare a acestuia.

Ce te-ar putea determina să-ți redefineștI obiectivul? Care ar fi situațiile ce te-ar putea determina să schimb planul de acțiune? 

Ia în calcul că planul tău de acțiune poate fi remodelat ori de câte ori șimți că este necesar. Ieși din rigiditate și adu în realitatea ta mai multă felxibilitate. În felul acesta vei putea oricînd să te reorientezi dacă costurile îndeplinirii obiectivului sunt mult prea mari, dacă timpul de realizare este prea lung sau prea scurt, dacă încerci de prea multe ori și constați că sunt prea multe piedici în cale ta, dacă în atingerea obiectivului îți perzi sustinerea din exterior, etc.

În această secțiune este imortant să revii la punctele de mai sus: Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant, cu Termene și Ecologic.

Checklist (listă de verificare): Ce ar face să fie obiective SMARTER?

Alege 10 obiective importante pentru tine (poți lua ca referință roata vieții care te ajută să-ți definești ariile din viața ta) și pune-le pe hârtie și verifică această listă:

Obiectivele SMARTER
                                                                                 Obiectivele SMARTER
  1. Ce îmi doresc să obțindezvolt sau să creez?
  2. Cum știu că am ajuns acolo? Cum îmi dau seama că mi-am atins obiectivul?
  3.  E ceva ce depinde de mine sau pot apela și la resurse exterioare? Este realist ceea ce vreau sa obțin?
  4. De ce îmi doresc să ating acest obiectiv? Obiectivul este important pentru mine, sau vreau să-l ating pentru că dă bine sau pentru că este important pentru altcineva drag mie? 
  5. Când îmi doresc să obțin acest rezultat? Care este termenul până la care vreau sa îmi ating obiectivul? 
  6. Când obiectivul meu e atins, ce beneficii are pentru mine și cei din jurul meu? Ce costuri am sau ce pierd dacă ating obiectivul?
  7. Ce m-ar determina să-mi redefinesc obiectivul? Ce aș revizui la planul meu de acțiune?

* Atunci când îți stabilești obiective asigură-te că-ți cunoști lista de valori și că știi ce este cu adevărat important pentru tine. Începe cu valorile și nevoile tale reale chiar dacă ai putea spune că este un pas irelevant și că este ușor de intuit ceea ce trebuie să faci. Găsește aici lista de valori și fă o ierarhie a lor după cum poți găsi în exercițiul prezentat.

Disclamer! La ce altceva să fii atent când planfici obiective SMARTER?

Începe cu VALORILE!

Nu poți să-ți stabilești obiective realiste fără a-ți cunoaște în prealabil văvalorile. Dar mulți dintre noi facem asta. Valorile sunt ca o busolă interioară. Ele ne arată ce este cel mai important în viața noastră și ne lăsăm conduși în cea mai mare parte a timpului nostru de ele. Dacă dezvoltarea personală este o valoare puternică pentru tine, cel mai probabil că alegi să faci în majoritatea timpului lucruri care să te scoată din zona de confort. Dacă sănătatea este o valoare, cel mai porobabil ai un abonament la sală și pantofi sport diferiți pentru fiecare tip de antrenament. Valorile nu sunt „ar trebui”. Un „ar trebui” este ceva care de obicei vine din presiunea societății – „Ar trebui să citesc mai mult” sau „Nu ar trebui să mă aui atât de mult la seriale”. De cele mai multe ori, acest „trebuie” ajung să fie obiectivele noastre făcute pe pilot automat, nu pentru că sunt importante pentru noi, ci pentru că construim o credință în jurul lor (de exemplu, făcând acest lucru mă va face o persoană mai puternică, mai sănătoasă sau disciplinată). Dar dacă aceste lucruri erau cu adevărat importante, de ce nu am început deja să lucrăm pentru ele? Valorile nu sunt nici bune, nici rele, ele doar sunt.

Mediul tău joacă un rol mai important decât crezi.

Cei din jurul nostru nu vor să ne schimbăm pentru că asta înseamnă că și lumea lor se schimbă. Acest lucru poate fi greu dacă ai decis să elimini zahărul, dar partenerul tău umple dulapurile cu prăjituri. Sau dacă ai vrea să fii acasă pentru a lua cina cu familia în timpul săptămânii, dar șeful tău programează mereu întâlnirile târziu. Deoarece nu tot timpul putem să ne schimbăm mediul și să trecem la un mediu nou, (dacă ai un obiectiv care este în conflict direct cu mediul înconjurător), este posibil să trebuiască să faci sacrificii suplimentare pentru ca obiectivele tale să funcționeze, să-ți schimbi cu totul obiectivul sau, eventual, să rogi partenerul să te susțină în realizarea lui. De exemplu, poate partenerul tău poate depozita dulciurile la birou sau în alt loc care nu este la fel de accesibil? Sau poate faci un compromis să fii deschis la întâlnirile târzii de marți și joi, dar nu în celelalte seri? Acesta poate fi un obstacol greu, dar odată ce înțelegi influența pe care o are mediul tău asupra îndeplinirii obiectivelor tale, vei fi într-o poziție mai bună pentru a dezvolta o soluție creativă. 

Fă din obiective o călătorie nu o destinație!

Majoritatea obiectivelor nu sunt o destinație, ci o călătorie. Chiar dacă aveți un obiectiv bine formulat, uneori circumstanțele externe te pot împiedica să-l îndeplinești. Asta nu înseamnă că nu ai făcut progrese. De exemplu, dacă hotărârea ta este să-ți crești veniturile cu 20% până la sfârșitul celui de-al 4-lea trimestru, dar tocmai ți-ai pierdut cel mai mare client, atunci planurile tale pot întârzia. Eforturile tale nu sunt irosite pentru că apare un obstacol neașteptat dar este important să rămâi flexibil la ceea ce-ți oferă exteriorul.

“Gândește mai mic”

Acest lucru poate îți sună ciudat, deoarece suntem obișnuiți să ni se spună să construim obiective mari și îndrăznețe, dar de multe ori aceasta este capcana. Încercarea de a face prea multe schimbări mari simultan sau în prea multe domenii ale vieții noastre (de exemplu, munca, relațiile, sănătatea etc.) este de obicei o rețetă pentru eșec. În schimb, de ce să nu modifici ceea ce funcționează deja și doar să-l îmbunătățești?

Împerecherea obiectivelor

Încercă împerecherea motivației, în care să adaugi unui obicei (poate dificil) un obicei deja existent pentru a putea să faci schimbarea (de exemplu, de fiecare dată când te duci la tualetă fă câte 3 genoflexiuni). Împerecherea obiectivelor îți poate crește șansele de reușită.

Obiectivul din spatele obiectivului.

Chiar vrei să obții o nouă diplomă sau pur și simplu nu știi cu să crești profesional? Să slăbești 10 kilograme îți va aduce fericirea pe care ți-o dorești sau este acesta un obiectiv mai ușor decât să-ți confrunți anxietatea? Acestea sunt întrebări grele pe care cei mai mulți dintre noi ar prefera să nu se confrunte. Dar adevărul este că facem mii de alegeri în fiecare zi (peste 30.000 de fapt), iar cele mai multe dintre aceste alegeri sunt în serviciul unui obiectiv primar – de a crește bucuria și de a reduce durerea. Dacă bei opt pahare de apă te va face cu adevărat mai sănătos? Pentru fiecare dintre noi răspunsul este diferit. În ceea ce mă privește, mi-ar plăcea să spun că am alergat un maraton, dar nu vreau să-mi petrec timpul antrenându-mă pentru el. Asta explică probabil de ce a fost pe lista mea de rezoluții de mai multe ori fără a fi finalizat.

Aș concluziona astfel:

Dacă un obiectiv este SMARTER, nu înseamnă că este infailibil. Adevărul este că nu există o soluție universală și uneori, este atât de ușoară teoria și atât de anevoioasă practica. Te invit să nu fii dur cu tine însuți atunci când nu reușești ce ți-ai propus. Atingerea obiectivelor necesită planificare, angajament și, de obicei, sacrificii. Înlocuirea cafelei tale preferate cu preparate de casă poate fi o modalitate excelentă de a economisi bani, dar poate însemna să ratezi momente valoroase de socilaizare. Sună ușor pe hârtie, dar s-ar putea să nu funcționeze în realitate. Deci, atunci când stabilești un obiectiv, dă-ți ieși din tiparele rigide pentru a vedea ce altceva are impact și dacă beneficiile sunt durabile.

Cum stai cu obiectivele tale?

Câteodată nu reușim să atingem obiectivele, și asta este normal. Toată lumea eșuează din când în când și asta face parte din călătoria noastră în această viață dar putem găsi nouă metodă de a ne seta intențiile de tipul celei SMARTER prin care ne ajustăm obiectivele SMARTER la resursele proprii și ne conectăm la valorile noastre de bază pentru obiective semnificative și cu sens. Cu acest mod, încă mai deștept de a ne seta obiectivele, ne putem bucura de rezultate mult mai eficiente.

Dacă nu ți-a reușit setarea de obiective SMARTER și vrei un însoțitor în călătoria ta spre evoluție, atunci te invit la o sesiune de coaching 1:1 unde vom face din obiectivele tale o șansă de a avea real succes!

Programează o sesiune

Dacă ai nevoie ajutor sau ai întrebări legate de obiectivele tale, completează formularul de contact de mai jos pentru a solicita o discuție gratuită de 20 minși vei primi și BONUS, pe email, ghidul gratuit de auto-coaching.

 

Completează formularul pentru programarea discuției.

Completează datele de mai jos pentru a solicita o discuție gratuită și vei primi și BONUS, pe email, ghidul gratuit de auto-coaching.

    Accept termenii de prelucrare a datelor cu caracter personal
    Accept sa primesc mailuri de informare

    Sunt coach profesionist și master NLP, și îmi dedic activitatea susținerii oamenilor în atingerea obiectivelor lor. În articolele mele, mă bazez pe studii științifice, cărți de psihologie și dezvoltare personală, dar și pe experiența mea practică de coaching. Îmbin tehnici NLP cu metode de coaching pentru a oferi soluții practice și eficiente.