Esența Coaching-ului – dincolo de scenă
De unde vine coachingul?
Coaching înseamnă “antrenament” , iar acest concept îsi are originea din sport, reprezentat prin denumirea de antrenor (coach) de ski, golf, tenis, etc. Coaching-ul este un parteneriat între un coach (antrenor) și clientul său, client care dorește să atingă un obiectiv anume, în plan profesional sau individual.
O contribuție foarte mare pentru starea interioară, “inner game”, de care jucătorul are nevoie în depășirea obstacolelor, o are Timothy Gallwey, pedagogul și expertul în tenis de la Harvard. prin cărtile “The Inner Game of Tennis”, “The Inner Game of Skiing” și “The Inner Game of Golf”.
Timothy Gallwey a observat că sportivii au rezultate mai bune atunci când li se adresează întrebari deschise legate de cum își pot îmbunătăți performanța, fată de abordarea în care li se oferă anumite soluții.
Importanța coachingului
Astfel, antrenorul, din prisma lui Gallwey, are un rol important în a-l ajuta pe jucător să îndepărteze sau să reducă obstacolele interne care îl împiedică să ajungă la performanță. Jucatorul, descoperind mai degrabă singur calea spre reușită, decat învațat de catre andrenor. Esența coachingului constă tocmai în descătușarea potențialului în vederea maximizarii performanțelor.
Ce este astăzi coachingul?
Antrenorul de altădată nu diferă cu mult cu ceea ce este un coach în zilele de astăzi, dacă este sa privim în ansamblu. Poate nu mai este vorba de performanțe în sport, ca și oboiectiv, ducându-se focusul, mai degrabă pe performanță în aspecte legate de viață, de unde si denumirea de “life coaching”. Un coach, îl ajută pe client să își descopere singur propria cale spre performanță sau spre
succes, printr-o ghidare structurată sau intuitivă. În acest fel, coachingul se concentrează pe posibilitățile viitoare, nu pe greșelile sau problemele din trecut.
De cele mai multe ori, în calea spre obiectiv, sau spre manifestarea potențialului, stau anumite blocaje (externe sau interne), convingeri nesusținătoare sau valori în contradicție, etc. Țelul unui coach este de a construi, prin însoțirea în proces, conștientizare, responsabilitate și încredere în sine– abilitati importante pentru a debloca acele resurse interioare care îl ajută pe client să reușească în ceea ce și-a propus.
Esența coachingului
Abilitatea coachingului este de a stimula și de a susține conștientizarea clientului. Odată ce conștientizarea este în proces, clientul va putea, mult mai ușor, să preia controlul asupra aspectelor care il ajută să facă schimbările dorite. Conștientizarea lucrurilor care se întamplă în jurul lui, conștientizarea de sine, a ceea ce simte, îi redefinește percepția realitatii (a ceea ce vede, aude și simte). În felul acesta, informațiile noi dobandite, îl vor ajuta să ia deciziile cele mai relevante pentru realitatea sa. Conștientizarea trage după ea un alt element important în coaching și anume, responsabilitatea. Atunci când acceptăm cu adevarat, când alegem sau ne asumăm responsabilitatea pentru gândurile și pentru acțiunile noastre, rezultatele noastre cresc și odată cu ele și performanța. Coach-ul are rolul de a te ghida astfel încat sa descoperi singur raspunsurile la intrebări și să îți asumi conștient responsabilitatea acțiunilor ce vor urma. Daca răspunsurile sau îndrumarile ar veni de la altcineva în afara de noi înșine, asumarea nu ar fi acceptată pe deplin și am tinde să înmânăm responsabilitatea în carca acelei persoane. Înmânăm atât responsabilitatea succesului cât si responsabilitatea eșecului.
În linii mari, conștientizarea, încrederea de sine, automotivarea, claritatea, angajamentul, responsabilitatea și acțiunea sunt
produse ale coachingului.
Poate te intrebi:
Daca toate responsabilitatea, raspunsurile și acțiunile sunt ale mele, atunci coach-ul ce rol mai are? Pot alege să îmi fac singur coaching!
Da, îți poti face autocoaching, însă întreabă-te: Cum ai facut să nu reușești pană acum. Ce te-a împiedicat?
Coach-ul, pe langa rolul de a te însoți plin de încredere în calatoria ta spre succes, are un rol mult mai important, pe care singur nu îl poti suplini: coach-ul este oglinda ta. Fiind în raport profund cu tine, el are capacitatea de a-ti aduce la supafață acele lucruri care sunt în tine, și nu reușești să le vezi. Coach-ul îți va pune întrebari care să te facă conștient de situația ta actuală, de ceea ce exista în tine ca și potential de transformare și te va ajuta să îți creionezi singur planul de acțiune. Întrebarile din coaching, îi permit clientului să își canalizeze atenția pentru a furniza răspunsuri pentru acele situații de care clientul alege sa fugă. Prin oglindire, se creeaza un ciclu complet de feedback pe care autocoachingul sau consultanta nu va reuși să le realizeze.
Care sunt competentele unui coach?
Conform ICF sunt 11 competențe pe care se pune accentul. Voi lua însa doar acele competențe care il ajută pe client în obținerea rezultatelor pe care și le-a propus:
- Construirea unui climat de încredere și respect, permițându-i clientului să se exprime pe deplin.
- O prezență și o ascultare activă, prin care coach-ul extinde câmpul în care sunt plasate spusele clientului, centrandu-și atenția pe acele elemente care există dincolo de limitele logicii sau emoțiilor, pe care clientul le prezintă în discuție.
Ascultarea coach-ului este detasata de conținut, lipsita de intenție iar prezența, simplă fară judecați îi permite acestuia să poată aprofunda și dezvolta cadrul discuției. - Întrebări care sa ajute clientul să exploreze ce este dincolo de modul sau actual de gândire, spre modalități noi sau extinse de percepere a situației sale, mai departe spre obiectivul pe care și-l dorește.
- Conceperea acțiunilor, planificarea și stabilirea obiectivelor, gestionarea progresului sunt alte competente pe care coach-ul le manifesta in procesul de coaching.
Etapele în coaching
Daca ti-a placut acest articol, te invităm să le dai share prietenilor care crezi ca au nevoie de aceasta informație.