Life Coach vs Terapeut

Life Coach vs Terapeut

Care este diferența dintre COACHING și TERAPIE ?

Chiar dacă cele doua profesii au bazele în psihologia umanistă, metodologia și modul în care ele s-au dezvoltat de-a lungul timpului, le-au făcut să fie diferite. Iar aceasta a lasat loc ca fiecare din ele să aibă un alt public caruia să-i indeplinească nevoile.

COACHING-ul este mai concentrat pe acțiune. Un life coach te va ajută să câștigi controlul vieții tale și te acompaniaza în direcția corectă, aleasă de tine. TERAPIA, numită și psihoterapie, este un proces de lungă durată. Terapeutul încearcă să asigure un viitor mai bun și mai fericit, prin rezolvarea trecutului. TERAPIA se ocupă de trecerea de la o stare disfuncțională la o stare funcțională iar COACHING-ul se ocupă cu trecerea de la o stare functională la o stare OPTIMĂ.

Clopotul lui Gauss- Diferența dintre psihoterapie și coaching

COACHING-ul se concentrează pe Întrebarea “ce e de facut?” iar TERAPIA se concentrează pe “de ce?” și are în vedere întelegerea cauzei problemei pentru a face clientul s se facă bine.

COACHING-ul asociat cu termeni precum obiective, succes, iar TERAPIA asociată cu afecțiune, boală, problemă.

LIFE COACH-UL te va ajuta să iti stabilesti obiective și să iti identifici obstacole care trebuie rezolvate. TERAPIA se concentrează pe traume din trecut, încercând să schimbe obiceiurile și lucrând cu amintiri dureroase din trecut.

Decizia dintre un terapeut și un life coach depinde în întregime de tine și de preferințele tale personale.

Diferența dintre coaching și alte forme de susținere:

Rolul unui coach este de a-i ghida pe ceilalți punând întrebări și structurând un proces pentru ca acel individ să-și atingă obiectivele.

Domeniul coachingului este orientat spre viitor, ajutându-l adesea pe client să obțină claritate și rezultate. Celelalte forme de susținere precum: mentoratul, consultanța, psihoterapia, NLP-ul și trainingul au câteva aspecte importante diferențiatoare:

  • Mentorul oferă îndrumare pe baza propriei sale experiențe. Ei sunt de obicei mai experimentați sau calificați în domeniul ales și acționează ca profesori în împărtășirea experienței lor.
  • Consultantul diagnostichează problemele prescrie și implementează soluții pentru clienți. Ei se bazează pe a înțelege problema și a prezenta soluții în jurul domeniului lor de expertiză.
  • Psihoterapeutul tratează probleme de funcționalitate emoțională sau alte probleme generale funcționale. Scopul psihoterapiei este de a promova înțelegerea și acceptarea de sine.
  • Practicianul de NLP te ajută să descoperi noi opțiuni și alegeri despre ce și cum vrei să schimbi lucrurile din viața ta. Te ajută să îți creezi propriile trăiri și experiențe pentru a obține mult mai natural si usor rezultatele dorite.
  • Trainerul, în schimb, te instruiește sau te învață lucruri noi pe care le poți folosi ulterior pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții. El folosește alte instrumente decât adresarea de întrebări, cum ar fi prelegeri, oferirea de feedback asupra sarcinilor și, în unele cazuri, oferirea de feedback evaluativ.
coaching-vs-mentoring-vs-consultanta-vs-psihoterapie

Sunt coach profesionist și master NLP, și îmi dedic activitatea susținerii oamenilor în atingerea obiectivelor lor. În articolele mele, mă bazez pe studii științifice, cărți de psihologie și dezvoltare personală, dar și pe experiența mea practică de coaching. Îmbin tehnici NLP cu metode de coaching pentru a oferi soluții practice și eficiente.