11 teste de autocunoaștere și dezvoltare personală

Teste de autocunoaștere și dezvoltare personală

Din ce am observat, dezvoltarea personală este un subiect foarte general și plin de resurse pe internet. Și cu cât sunt mai multe resurse cu atât mai mult oamenii ajung să se piardă în aceste informații. Ne complicăm mintea căutând informații despre cum putem să devenim mai buni și, uităm că pentru a ne dezvolta cu adevărat este nevoie să ne aliniem mintea cu emoțiile. Împreună să devină un TOT care să conlucreze pentru a FI ceea ce ne dorim să fim. Rezultatul este reîntregirea noastră ca persoane, eliminarea conflictelor interne și externe, și lărgirea gamei de opțiuni. În continuare am prezentat câteva teste de dezvoltare personală care să te ajute în călătoria ta.

Ce este dezvoltarea personală?

Să începem mai întâi cu ce este dezvoltarea personală. Dezvoltarea personală este un proces care durează toată viața. Pentru mine, să te dezvolți personal, înseamnă să te lași purtat în tot ceea ce viața îți dă, să primești lecțiile, să treci peste ele și să te bucuri alături de cei dragi de reușitele obținute. De cele mai multe ori nu ai nevoie să faci mare lucru, ci să faci puțin pentru a fi fericit și împlinit. 

În ultima perioadă am tot întâlnit clienți de coaching care sunt foarte confuzi. Au acumulat atâta informație despre cum să te dezvolți personal că, nu mai știu ce să facă cu ea. Aici, eu numesc- prea mult. Prea mult pentru minte și prea puțin pentru a-ți da voie să experimentezi din ceea ce îți dă viața pentru a te dezvolta. Nu îți poți crește încrederea în tine doar citind cărți, ai nevoie să te arunci în experiențe de care ți-e frică, să poți să devii mai curajos.

Privit mai complex, dezvoltarea personală este o modalitate prin care oamenii își evaluează abilitățile și calitățile, își iau în considerare scopurile în viață și își stabilesc obiective pentru a-și realiza și maximiza potențialul.

Dezvoltarea personală este procesul prin care descoperim și exprimăm pe deplin potențialul din noi, talentele și resursele înnăscute.

 ∼ Daniel Bichiș


„Dezvoltarea personală este o economie importantă de timp. Cu cât devii mai bun, cu atât ai nevoie de mai puțin timp pentru a-ți atinge obiectivele.” ∼ Brian Tracy

Dezvoltarea personală nu este o stare, ci o călătorie de autodescoperire continuă, de depăsire permanentă a propriilor limite. Și, cu toate că acest proces începe încă din școală sau de acasă, dezvoltarea personală nu ar trebui să se oprească niciodată. 

De ce este importantă?

Măsura în care oamenii sunt capabili să se dezvolte personal depinde de anumite nevoi care îi sunt îndeplinite. Aceste nevoi sunt așezate ierarhic. Doar atunci când un nivel de nevoie este satisfăcut, se poate dezvolta unul mai înalt. Pe măsură ce avansăm în ierarhie, ajungem și la un grad  de dezvoltare și satisfacție mult mai complex. 

Piramida lui Maslow

Maslow (1970) spune că toți indivizii au nevoia de a se vedea pe ei înșiși ca fiind competenți și autonomi, de asemenea că fiecare persoană are spațiu nelimitat pentru creștere și dezvoltare. Pentru Maslow, calea către autorealizare presupune să fii în contact cu sentimentele tale și să experimentezi viața pe deplin.

Piramida lui Maslow

  1. În partea de jos a ierarhiei se află nevoile fiziologice de bază pentru aer, mâncare, băutură, adăpost, căldură, sex, somn etc.
    băutură, sex și somn, adică elementele de bază pentru supraviețuire.
  2. În al doilea rând sunt nevoile de siguranță și securitate atât în ​​sens fizic, cât și economic. Protectie, securitate, ordine, lege, stabilitate.
  3. În al treilea rând, se poate progresa către satisfacerea nevoii de iubire și apartenență, de prietenie, intimitate, încredere și acceptare, primind și dăruind afecțiune și iubire. Afilierea- a face parte dintr-un grup (familie, prieteni, serviciu).
  4. Al patrulea nivel se referă la satisfacerea nevoii de stimă de sine și de valoare de sine, pe care Maslow le-a clasificat în două categorii: 1. stima pentru sine (demnitate, realizare, stăpânire, independență) și 2. nevoia de a fi acceptat și apreciat de alții (de exemplu, statut, prestigiu). Acesta este nivelul cel mai strâns legat de „auto împuternicire”.
  5. Al cincilea nivel se referă la nevoia de a înțelege, de cunoaștere și curiozitate, explorare- nevoia de sens. Acest nivel include idei mai abstracte, cum ar fi curiozitatea și căutarea sensului sau scopului și o înțelegere mai profundă.
  6. Al șaselea se referă la nevoile estetice de frumusețe, aprecierea și căutarea frumuseții, a echilibrului, a formei, a simetriei și ordinii..
  7. În cele din urmă, în vârful ierarhiei lui Maslow se află nevoia de autoactualizare, realizarea potențialului personal, împlinirea de sine, căutarea creșterii și dezvoltării personale.

Cum ne pot ajuta testele de dezvoltare personală?

Prin testele de dezvoltare personală sau de autocunoaștere poți obține abilități care să te ajute să îți îmbunătățești perspectivele despre viață, să îți îmbunătățești încrederea în sine și să te bucuri de o calitate mai bună a vieții tale. Testele de dezvoltare personală te ajută să faci alegeri de viață care sunt eficiente, conforme cu valorile tale și relevante pentru CINE EȘTI ACUM.

Este important de știut atunci când faci teste de personalitate sau oricare alte teste, să cauți echilibrul. Am observat că oamenii caută să funcționeze pe sabloane, preferă o anumită tipologie, un anumit caracter sau o anumită personalitate. Avem nevoie să funcționăm complex, să „fim” din fiecare câte puțin, astfel încât să ne putem adapta oricărui mediu. Un extravertit nu este mai valoros ca un introvertit. Ideal este să fim și în mod egal și extravertiți și introvertiți, ca indiferent de ce ne servește viața, să ne putem adapta.

Începe călătoria de autocunoaștere făcând testele de mai jos:

Test 1. - ROATA VIEȚII

                                          Roata Vieții

Testul Roata Vieții este un instrument de coaching cu ajutorul căruia putem face o analiză a nivelului propriu de satisfacţie faţă de principalele aspecte ale vieţii noastre, aşa-numitele “domenii de viaţă” sau „arii de viață”, ca ulterior să lucrăm pentru succesul pe care ni l-am dorit.

Acest test îți oferă oportunitatea de a te opri și de a te uita obiectiv la tine, la ariile importante din viața ta și a le observa, fară judecată. Observi CINE și CE ești în momentul actual și decizi care sunt acele zone în care îți dorești să investești timp și energie pentru a obține echilibrul și armonia de care ai nevoie.

Te invit să foloseşti acest instrument ori de câte ori simţi nevoia de a face o evaluare a situaţiei în care te găseşti la un moment dat, precum şi ori de câte ori ai de făcut alegeri importante legate de unul dintre aspectele principale ale vieţii tale.

Fă testul aici!

Test 2. - ROATA EMOȚIILOR

Roata Emoțiilor
                                          Roata Emoțiilor

Fiecare persoană își dezvoltă, de-a lungul vieții, anumite obișnuințe sau preferințe emoționale: unii se enervează ușor, alții sunt mereu serioși și chiar triști, iar alții sunt mereu îndrăgostiți. Capacitatea noastră de a face față tuturor situațiilor din viață depinde de capacitatea de a accesa, exprima și utiliza toate cele 8 emoții primare.

Testul Roata Emoțiilor este bazată pe modelul celor 8 emoții primare (furie, frică, dezgust, tristețe, pasiune, tandrețe, încredere și bucurie) și este o metodă de autocunoaștere care te ajută în procesul tău de dezvoltare personală autentică.

Cele patru emoții interpretate greșit ca fiind „negative”  (furie, frică, dezgust și tristețe) ne separă de ceilalți oameni și de mediu (Eu vs. Ceilalți), având ca scop strategiile de supraviețuire corporale și ale Eului. Ele sunt emoții de apărare a Eului.

Celelalte patru emoții din partea dreaptă (bucurie, incredere, tandrețe și pasiune) sunt activate în prezența altor persoane (Eu cu Ceilalți) și au ca scop susținerea strategiilor de integrare în societate și mediu. Ele sunt „emoții conective” (ne conectează cu ceilalți).

Vrei să descoperi cum arată roata emoțiilor tale?

Fă testul aici!

Test 3. - Sistem preferat de reprezentare VAK & AD

Fiecare dintre noi are un sistem de reprezentare preferat (vizual, auditiv, kinestezic sau digital (auditiv digital) - adesea denumit VAK). Și plecând de la ideea că, toate experiențele noastre referitoare la realitatea externă și cea internă sunt mediate de simțuri, ele sunt codate astfel:

Sistem de reprezentare VAK-AD
                              Sistem de reprezentare VAK-AD
  • V - Vizual - vedere, imagini mentale, conștientizare spațială;
  • A - Auditiv (sau lingvistic) - sunet, vorbire, dialog, zgomot;
  • K - Kinestezic / tactil (sau sentimente)- somatizare corporală, temperatură, presiune, emoție;
  • O - Olfactiv - mirosuri;
  • G - Gustativ- gusturi;
  • AD- Auditiv Digita- dialog interior, gândire;

Înțelegerea propriului stil de comunicare, de învătare sau de percepere a realității, te va ajuta să ai o comunicare mai bună cu cei din jurul tău. 

Să vedem în continuare, cum îți poți da seama dacă o persoană este predominant vizuală, auditivă sau kinestezică și cum anume poți comunica eficient cu fiecare în parte.

Fă testul aici!

Test 4. - KTS – Keirsey Temperament Sorter

Keirsey Temperament Sorter (KTS), a fost conceput pentru a ajuta oamenii să dobândească o mai bună înțelegere a propriei personalități și a modului în care interacționează cu alți oameni și cu mediul lor. Folosiți-l pentru dezvoltare personală, coaching, team building și multe altele.

Keirsey Temperament Sorter etichetează persoanele cu unul din cele patru temperamente:

Tipul de personalitate
                                         Tipul de personalitate
  •      Extravertit (E) și Intovertit (I) – legate de preferința noastră pentru lumea exterioară (a oamenilor și a lucrurilor), respectiv interioară (a gândurilor și contemplației).
  • Senzorial (S) și Intuitiv (N) – legate de modul în care asimilăm informații despre lumea înconjurătoare. Ele ne spun cum observăm oamenii, lucrurile și situațiile și cum asimilăm ceea ce citim și ceea ce ni se spune.
  • Rațional/ Reflexiv (T) și Afectiv (F) – legate de procesul prin care luăm decizii și procesul prin care ajungem la concluzii și judecăți asupra lucrurilor.
  • Judicativ (J) și Perceptiv /Impulsiv (P) – legate de preferința noastră pentru un stil de viață mai organizat, respectiv mai flexibil. Ne spune cum funcționăm mai bine-emițând judecăți sau, pur și simplu, percepând lucrurile. Este vorba despre atitudinea noastră față de lume.

În urma efectuării acestui test vei afla cum poți să te identifici și să iți pui în valoare propriile calități. Vei căpăta încredere în sine și vei descoperi, chiar înăuntrul tău, către ce anume trebuie să te orientezi în viață. Vei înțelege de ce unele lucruri ți se par ușor de făcut, în vreme ce altele îți cer un efort mult mai mare.

Acest test te va ajuta să descoperi caracteristicile dominante ale personalității tale.

Fă testul aici!

Test 5. -Testul Eneagramei QUEST

Testul Eneagramei
                                             Testul Eneagramei

Testul eniagramei QUEST este unul dintre cele mai puternice și mai inteligente instrumente pentru a ne înțelege pe noi înșine și pe ceilalți. În esență, Eneagrama ne ajută să ne vedem la un nivel mai profund și mai obiectiv și poate fi de o asistență neprețuită pe drumul nostru spre autocunoaștere.

Foarte accesibil, dar plin de concepte și tehnici sofisticate care nu se găsesc nicăieri altundeva, înțelepciunea eneagramei este o fuziune izbitor de nouă de psihologie și spiritualitate. Oferă o viziune interesantă a posibilității umane și o hartă clară a celor nouă căi (9 arhetipuri) către cea mai înaltă exprimare de sine.

Testul Eneagramei creează o conștientizare de sine și descoperă tiparele de comportament care ne conduc inconștient și ne motivează să acționăm în anumite moduri. Ea oferă, de asemenea, o profunzime de neegalat asupra tipurilor de personalitate, motivație și credințe limitative, creând potențialul de dezvoltare accelerată, integrativă și durabilă în indivizi, echipe sau chiar organizații.

Te invităm așadar să îți faci și tu testul și să descoperi cărui arhetip faci parte.

Fă testul aici!

Test 6. - TEST GRAVES- Etapele de dezvoltare individuală

Dinamica evoluției în spirală
                            Dinamica evoluției în spirală

Testul Spiral Dynamics este un instrument puternic de gestionare a schimbărilor și a comportamentelor, ce descrie dezvoltarea constientizării atât la nivel personal, cât și colectiv, cum ar fi organizațiile. Se bazează pe lucrarile profesorului american emerit de psihologie Clare W. Graves.

Testul- Dezvoltarea dinamică în spirala este utilizat de către consultanții de dezvoltare personală și organizațională, este folosit în coaching și pentru autocunoașterea proprie.

Modelul Spiral Dynamics îți permite să înțelegi de ce oamenii și organizațiile percep realitatea comună în mod diferit și se comportă diferit în situații similare.

Rezultatele obținute permit alegerea unui stil adecvat de management, a tipului de învătare și a genului de activitate adecvată pentru fiecare persoană sau grup de persoane.

Modelul Spiral Dynamics este orientat spre aplicarea practică imediată, fiind un instrument excelent de identificare:

  • a surselor de conflict,
  • a blocajelor de comunicare,
  • a abordărilor manageriale sau educaițonale greșite,
  • a modalităților optime de producere a schimbărilor în persoane sau organizații.
Fă testul aici!

Test 7. - TEST DISC- Află care este tipul tău de personalitate DISC

Testul DISC te va ajuta să faci o evaluare inițială și să îți faci o imagine provizorie despre stilul comportamental dominant al tău și al altor oameni. Odată ce descoperi cum funcționezi tu și cum funcționează oamenii, îți este mai ușor să te adaptezi și să călătorești prin propria ta viață.

                                           Test DISC

DISC este un acronim care reprezintă cele patru profiluri principale de personalitate descrise în modelul DISC: (D)ominanță, (I)nfluență, (S)steadiness și (C)știință. Prof. John G. Geier, specialist în psihologia comportamentală, a implementat în anii 1970, într-un profil de personalitate 20 de tendințe comportamentale incluse in cele patru dimensiuni: DISC. Cele patru stiluri comportamentale fundamentale DISC, dezvoltate de John G. Geier au următoarele caracteristici:

Dominant – Persoanele cu personalități D tind să fie încrezători și să pună accent pe obținerea rezultatelor finale. Au o reacție hotărâtă la mediu, care este perceput ca stil ostil. Au nevoia de a prelua controlul și de a obține rezultate. Acceptă provocările și vor să câștige. Influent  Persoanele cu personalități I tind să fie mai deschiși și să pună accent pe relații și pe influențarea sau persuaderea altora. Au o reacție hotărâtă la mediu, care este perceput ca prietenos. Simt nevoia de a motiva pe alții, de a se exprima și de a fi auziți. Au nevoia de a-i convinge și influența pe alții.

Stabil  Persoanele cu personalități S tind să fie de încredere și să pună accent pe cooperare și sinceritate. Au o reacție reținută la mediu, care este perceput ca prietenos. Nevoia lor este de stabilitate și armonie. Simt nevoia de a-i sprijini pe alții și de aa construi relații stabile. Conștiincios  Persoanele cu personalități C tind să pună accent pe calitate, acuratețe, expertiză și competență. Au o reacție hotărâtă la mediu, care este perceput ca stil ostil. Simt nevoia de a face totul corect. Vor să evite problemele prin exactitate și precizie.

Fă testul aici!

Test 8. - Feeling stuck- Descoperă specoialistul potrivit pentru tine

Testul Feeling Stuck  te va ajuta să identifici cea mai bună soluție pentru tine, pentru această perioadă. Vei ști dacă este potrivit pentru tine mai degraba un coach profesionist, un mentor, un consultant, un psihoterapeut sau chiar un trainer.

coaching-vs-mentoring-vs-consultanta-vs-psihoterapie
                                                  Feeling Stuck

Coach

Coachingul este un parteneriat alături de clienți într-un proces creativ și care provoacă gândirea, cu scopul de a-i inspira în maximizarea potențialului personal și profesional, element deosebit de important în mediul actual.

Coachii își onorează clientul ca fiind expert al propriei vieți și profesii. Ei cred că fiecare client este creativ, complet și are resurse. Așadar, coachii provoacă, ajută oamenii să iasă din zona lor de confort și să descopere că pot mult mai mult.

Consultant

Persoanele sau organizațiile aleg consultanții pentru expertiză lor. În timp ce abordările de consultanță variază foarte mult, presupunerea este că consultantul va diagnostica problemele și va prescrie și, uneori, va implementa soluții pentru clienți.

Un consultant este un expert care este angajat pentru sfaturi sau opinii profesionale sau tehnice. Se bazează pe aceștia pentru a înțelege problema și a prezenta soluții în jurul domeniului lor de expertiză.

Consultanții vă oferă de obicei răspunsuri, în timp ce coachii sunt pricepuți să pună întrebări potrivite, astfel încât să aveți un rol principal în identificarea propriilor soluții.

Mentor

Un mentor este un expert care oferă înțelepciune și îndrumare pe baza propriei sale experiențe. Mentoratul însă poate include și sfaturi, consiliere și coaching.

Federația Internațională de Coaching (ICF) a evidențiat că „Mentoratul poate include consultanță și coaching, în timp ce procesul de coaching nu include consultanță sau mentorat”. Rolul mentorului este mai degrabă de a proteja decât de a provoca precum ar face-o un coach.

Un mentor este un ghid și un consilier înțelept și de încredere. El este de obicei mai experimentat sau calificat în domeniul ales (are expertiză) și acționează ca profesor în împărtășirea experienței lui; transferându-și cunoștințele și abilitățile unei alte persoane care are mai puțină experiență.

Psihoterapeut

În psihoterapie, accentul se pune adesea pe soluționarea dificultăților apărute din trecut care împiedică funcționarea emoțională a unei persoane în prezent, îmbunătățirea funcționării psihologice generale și tratarea prezentului în moduri mai sănătoase din punct de vedere emoțional.

În general, psihoterapeuții ajută sau vindecă și sunt instruiți să pună întrebări cu intenția de a diagnostica și de a ajuta clienții cu problemele lor, inclusiv: cu traume emoționale, evenimente trecute sau disfuncții. În cea mai mare parte, un psihoterapeut, tinde să se concentreze asupra evenimentelor trecute, deoarece acestea au un impact asupra experienței prezente a clienților lor. În mod obișnuit, psihoterapia nu pune accentul pe ceea ce o persoană ar trebui să facă și cum ar trebui să ia măsuri.

Fă testul aici!

Test 9. - TEST EFECTUL UMBREI- Descoperă nivelul umbrei tale din prezent

Testul Efectul Umbrei te va ajuta să descoperi care este nivelul actual al umbrei tale și să găsești noi modalități de a te dezvolta real.

Obstacolul care ne desparte de ceea ce suntem noi cu adevărat este tocmai umbra, latura noastră întunecată. Și vreau să îți mărturisesc că fix această umbră (aspectele pe care le ascundem rușinați și le negăm în continuare) deține cheia succesului tău. Dacă nu este analizată și înțeleasă, umbra noastră va ieși fix când ne vom aștepta cel mai puțin și ne va sabota viața. Dacă încerci să îți reprimi mânia, teama, insecuritatea, gelozia și sexualitatea, umbra câștiga astfel mult mai multă energie și devine mai puternică. Ea poate chiar distruge viața oricui. Așadar, umbra ne ține în chingile ei prin doua mecanisme: ea ne menține inconștienți după care erupe cu putere incredibilă ori de câte ori dorește.

                                                  Efectul Umbrei

Umbra noastră stabilește dacă vom trăi o viață fericită, de succes și eliberată de stres sau dacă vom lupta tot timpul cu sărăcia, cu relațiile neîmplinite, cu eșecurile profesionale, cu temperamentul nostru, cu integritatea pe care o avem, cu imaginea de sine pe care o cultivăm și cu dependențele noastre. A avea o umbra nu reprezintă un defect, ci ceea ce ne face compleți.

Scopul lucrului cu umbra este de a redeveni întreg, de a pune capăt suferinței si de a nu ne mai ascunde de noi înșine. Dacă vom face acest lucru, vom putea să nu ne mai ascundem nici de restul lumii.

Fă testul aici!

Test 10. - TEST Gestionarea Conflictelor

Testul Gestionarea Conflictelor cuprinde o serie de „tipare” pe care oamenii le joacă atunci când se confruntă cu un conflict interpersonal și este foarte util datorită faptului ca ne crește conștiința de sine și ne oferă moduri specifice de a ne comporta în situația conflictelor.

Virginia Satir,(1916–1988), psihoterapeut renumit, considerat pe scară largă ca fiind mama terapiei de familie, a definit patru stiluri de stres: acuzator, rugător, ordinator, năucitor. Satir a observat că oamenii reacționează la stres și amenințări la adresa stimei de sine cu unul dintre stilurile de comunicare defensiv de mai sus.

Explicațiile vor fi utile pentru propria noastră dezvoltare personală, dacă dorim să ne asumăm această provocare, desigur.

Fă testul aici!

Test 11. Arhetipuri masculine și feminine

Arhetipurile sunt modele universale de comportament și trăsături psihologice, influențând modul în care gândim și acționăm. Ele sunt împărțite în patru categorii masculine și patru feminine. Arhetipuri feminine

Arhetipuri masculine

Arhetipurile masculine includ Regele, simbol al viziunii și abundenței; Războinicul, caracterizat prin acțiune și disciplină; Amantul, care reprezintă conexiunea și pasiunea; și Magicianul, arhetip al rațiunii și soluțiilor.

Arhetipurile feminine sunt Regina, simbol al leadership-ului și loialității; Amazoana, care luptă pentru putere și independență; Amanta, arhetipul iubirii și pasiunii; și Zâna, cea care creează și transformă realitatea. Cunoașterea propriului arhetip poate ajuta la dezvoltarea personală, înțelegerea motivațiilor și îmbunătățirea relațiilor. Fiecare persoană are un arhetip dominant, iar echilibrarea acestora poate duce la o viață mai armonioasă.

 

Fă testul aici!

Investește în tine

Dacă îți dorești să faci schimbări majore, să elimini conflictele interne sau externe, noi îți oferim o sesiune consulativă GRATUITĂ prin care să descoperim împreună cum coachingul te poate ajuta cu adevărat să îți schimbați viața.

Completează formularul pentru programarea discuției.

Completează datele de mai jos pentru a solicita o discuție gratuită și vei primi și BONUS, pe email, ghidul gratuit de auto-coaching.

    Accept termenii de prelucrare a datelor cu caracter personal
    Accept sa primesc mailuri de informare

    Sunt coach profesionist și master NLP, și îmi dedic activitatea susținerii oamenilor în atingerea obiectivelor lor. În articolele mele, mă bazez pe studii științifice, cărți de psihologie și dezvoltare personală, dar și pe experiența mea practică de coaching. Îmbin tehnici NLP cu metode de coaching pentru a oferi soluții practice și eficiente.