Masca și Umbra- Cunoașterea de sine
CUPRINS
ToggleCe este masca și umbra?
Care este rolul umbrei?
Conceptul de umbră a fost elaborat de Jung pornind de la diferențierea pe care a făcut-o Freud între partea luminoasă și cea întunectă a psihicului uman. Ceea ce urâm la propria persoană (conștient sau inconștient) – dorința de putere, agresivitatea, egoismul, dominanța plăcerii sexuale, lenea, invidia etc – vizează totdeauna umbra personală. Ne rușinăm de umbra noastă, o considerăm penibilă, pentru că nu corespunde idealului Eului nostru. Din această cauză avem tendința de a proiecta asupra altor persoane umbra noastră, adică de a proiecta pe alții anumite aspecte mai întunecate ale personalității noastre.
Umbră există în fiecare dintre noi. Ea face parte integrantă din noi. Din păcate, noi ne petrecem o mare parte din viață fugind de ea.
Umbră noastră se manifestă în fiecare zi. Ea este motivul pentru care ne infuriem atunci când un prieten apare la întâlnire cu zece minute mai târziu, pentru care țipăm la părinții sau la copiii noștri, chiar dacă aceștia nu au greșit cu nimic, și pentru care ne sabotăm propriul succes în momentele cele mai nepotrivite cu putință.
Atât timp cât nu ne vom acceptă natură dualistă, noi vom continuă să ne rănim pe noi înșine și pe cei dragi, dar și să ne ignorăm potențialul real, ascuns în spatele umbrei noastre.
Umbra este cel mai măreț învățător pentru a afla cum să ajungi la lumină. Ramm Dass
Care este rolul maștii?
„Stați tăcuți și ascultați:
V-ați recunoscut nebunia și o recunoașteți?
Ați observat că toate fundamentele voastre sunt complet înnebunite?
Nu doriți să vă recunoașteți nebunia și să o întâmpinați într-o manieră prietenoasă?
Ai vrut să accepți totul. Așadar, acceptă și nebunia. Lasă lumina nebuniei tale să strălucească și va răsări brusc asupra ta. Nebunia nu trebuie disprețuită și nu trebuie temută, ci, în schimb, ar trebui să-i dai viață …
Dacă vrei să găsești căi, nu ar trebui să arunci și nebunie, deoarece constituie o parte atât de mare din natura ta … Bucură-te că îl poți recunoaște, căci vei evita astfel să deviiO explicatie grozava a ceea cea pentru noi este un interes:
MASCA si UMBRA
” Este posibil ca oamenii sa-ti agreeze masca, dar sa nu vada, sa accepte sau sa cunoasca ceea ce se afla in spatele ei. Nici tu s-ar putea sa nu cunosti acea parte esentiala, mai profunda din tine. Se poate sa fii deconectat de corpul tau emotional si de durerile suferite de inima.
Umbra ta este inchisa in spatele mastii. Deoarece se desfasoara la nivel subconstient, putini oameni o cunosc. De obicei, umbra se vede in momentul in care un factor declansator face ca durerea noastra sa erupa. Este ceva neasteptat si surprinzator. Devii martorul unor rani nevindecare, de existenta carora nici nu stiai.
In mod inevitabil, relatiile noastre ne pun la incercare, facand vizibila durerea din spatele mastii. Ca majoritatea dintre noi, probabil ca incerci sa eviti aceasta eruptie a umbrei, intrucat nu vrei sa ai de-a face cu propria durere sau cu durerea altor oameni.
Societatea te recompenseaza atunci cand porti o masca reusita si iti traiesti viata in spatele ei. Totul se rezuma la „a face fata”. Trebuie sa arati bine, chiar daca nu te simti bine. Trebuie sa negi umbra si sa nu te uiti la suferinta ta si la tiparele de tradare de sine.
Scoaterea mastii este, asadar, un act revolutionar. Este primul pas din procesul de vindecare a suferintei si de unire cu umbra. ”
Paul Ferrini Nebunia este o formă specială a spiritului și se agață de toate învățăturile și filozofiile, dar și mai mult de viața de zi cu zi, deoarece viața în sine este plină de nebunie și în partea de jos complet ilogică. Omul se străduiește spre rațiune doar pentru a putea face reguli pentru sine. Viața în sine nu are reguli.
Acesta este misterul și legea sa necunoscută. Ceea ce numiți cunoaștere este o încercare de a impune ceva inteligibil în viață. ” ― C.G. Jung, Cartea rosie
Referințe:
https://magdadragne.ro/persona-si-umbra-personala-drumul-catre-noi
1. C.G. Jung, Cartea rosie
2. Deepak Chopra, Debbie ford, Marianne Williamson- Efectul Umbrei
3. Jung, C.G. , Arhetipurile inconștientului colectiv, Ed Trei, 2014

You may also like
Manipularea: când te ajută și când te controlează?
- 26/03/2025
- by Andreea Giurgilă
- in Coaching