Test- Sistem preferat de reprezentare VAK & AD
Ce este VAKOG?
Richard Bandler și John Grinder în anii 1980, (fondatorii NLP-ului) au descoperit că există o legătură între sistemul senzorial preferat, cuvintele, frazele pe care oamenii le folosesc, și poziția lor corporală.
Folosim 5 simțuri (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv și gustativ) pentru a aduna informațiile din exterior, a le prelucra, pentru a le interpreta, a le memora și a le aminti ulterior. Aceste modalități neuronale (de codare, organizare, stocare sau interpretare a informațiilor din exterior sau interior) sunt sisteme de reprezentare în NLP. Ele ne ajută să ne creăm propria experiență a lumii înconjurătoare. În NLP numim această proprie experiență a lumii, harta noastră internă.
Fiecare dintre noi are un sistem de reprezentare preferat (vizual, auditiv, kinestezic sau digital (auditiv digital) – adesea denumit VAK). Pentru mai multe informații despre sistemele de reprezentare vizuală, auditivă, kinestezică și digitală NLP, vă rugăm să consultați articolul – Sistemul de reprezentare VAK-AD în NLP.
Majoritatea oamenilor își folosesc toate simțurile (fie în mod conștient, fie inconștient) chiar dacă un sistem poate să predomine, acest lucru este adesea contextualizat de circumstanțe și dispoziție.
- V – Vizual – vedere, imagini mentale, conștientizare spațială;
- A – Auditiv (sau lingvistic) – sunet, vorbire, dialog, zgomot;
- K – Kinestezic / tactil (sau sentimente)- somatizare corporală, temperatură, presiune, emoție;
- O – Olfactiv – mirosuri;
- G – Gustativ- gusturi;
- AD- Auditiv Digital– dialog interior, gândire;
De ce VAKOG este important în comunicarea noastră?
Înțelegerea propriului stil de comunicare, de învătare sau de percepere a realității, te va ajuta să ai o comunicare mai bună cu cei din jurul tău. Și, este evident că, între doua persoane care utilizează același sistem de reprezentare, comunicarea va fi mult mai ușoară și transiterea informațiilor va fi mult mai fidelă decât între persoane cu sisteme de reprezentare diferite.
Anumite studii sugerează că utilizarea sistemelor de reprezentare similare cu o altă persoană poate contribui la construirea raportului și implicit, a comunicării profunde.
Cum recunoști sistemul preferat de comunicare a celorlalți?
Una dintre cele mai simple modalități de a descoperi sistemul preferat de reprezentare este să asculți pur și simplu cuvintele pe care le folosesc cei din jurul tău.
Există, însă, și o serie de elemente specifice ale comunicării non-verbale care te pot ajuta să descoperi sistemul de reprezentare primare al altei persoane prin mișcările oculare, tonul vocii, ritmul vorbirii, respirație, gesturi și poziția corpului.
Este foarte important să înțelegi că fiecare om are preferințe și comportamente caracteristice tuturor sistemelor de reprezentare, iar un singur comportament pe care îl observi nu îți garantează depistarea corectă a preferințelor de comunicare ale celuilalt.
Te invit să iei în calcul că aceste preferințe nu sunt bătute în cuie, ele se pot schimba în funcție de context, circumstanțe și dispoziție.
Să vedem în continuare, cum îți poți da seama dacă o persoană este predominant vizuală, auditivă sau kinestezică și cum anume poți comunica eficient cu fiecare în parte.
Și dacă te-am făcut curios/ă, te invit să vezi mai departe ce altceva mai poți afla, făcând testul de mai jos.
Test VAK-AD:
Există mai multe moduri de a determina ce sistem preferă fiecare dintre noi. Acest test prezintă o evaluare a preferințelor VAK. Evaluarea nu este definitivă, deoarece sistemul tău preferat de reprezentare se poate schimba în timp sau în contexte diferite.
În general, un sistem de reprezentare nu este mai bun decât altul. Dacă ai făcut testul și ai obșinut un scor scăzut la unul sau mai multe dintre sisteme, poate ești curios(ă) să explorezi modul în care acest lucru îți afectează experiențele de viață .
Îți sugerăm, așadar, următorul test (recomandat de Daniel Bichiș) pentru a-ți identifica preferințele tale, ca prim pas și ulterior, prin descrierea obținută să poți începe să observi ce se întâmplă în jurul tău și să-ți îmbunătățești astfel relațiile cu cei apropiați ție.
Sper că acest test îți va oferi informații suplimentare despre modul în care preferi să comunici cu ceilalți.
Să începem!
Pentru fiecare din întrebările următoare, atribuiți un punctaj inegal/ diferit fiecărei variante de răspuns, conform următoarei grile:
4 = varianta cea mai apropiată de realitate
3 = varianta ce descrie ceva mai prost realitatea
2 = varianta ce are doar rare aplicații în realitate
1 = varianta ce nu vi se potrivește deloc sau foarte puțin
Cod de Acces
Apăsați pe următorul buton pentru a cumpăra codul de acces
39 lei