Testul Eneagramei QUEST
Testul Eneagramei QUEST
Testul eniagramei QUEST este unul dintre cele mai puternice și mai inteligente instrumente pentru a ne înțelege pe noi înșine și pe ceilalți. În esență, Eneagrama ne ajută să ne vedem la un nivel mai profund și mai obiectiv și poate fi de o asistență neprețuită pe drumul nostru spre autocunoaștere.
Eniagrama QUEST a fost creata în 1997 de către Don Richard Riso și de Russ Hudson și ilustrată în cartea „The Wisdom of the Enneagram: The Complete Guide to Psychological and Spiritual Growth for the Nine Personality Types Paperback”, din 1999.
Simbolul antic al Eneagramului a devenit unul dintre cele mai populare sisteme de auto-înțelegere de astăzi, bazat pe nouă arhetipuri distincte de personalitate. Astăzi, un nou mod puternic de a folosi Eneagrama ca instrument de transformare și dezvoltare personală. Indiferent de baza ta spirituală, Eneagrama arată cum poți să-ți depășești barierele interioare, să îți realizezi darurile și punctele forte unice și să descoperi cea mai profundă direcție din viață.
Înțelepciunea Eneagramei
Foarte accesibil, dar plin de concepte și tehnici sofisticate care nu se găsesc nicăieri altundeva, Înțelepciunea eneagramei este o fuziune izbitor de nouă de psihologie și spiritualitate. Oferă o viziune interesantă a posibilității umane și o hartă clară a celor nouă căi (9 arhetipuri) către cea mai înaltă exprimare de sine.
Avantajele utilizării Eneagramei QUEST
Eneagrama oferă, de asemenea, o profunzime de neegalat asupra tipurilor de personalitate, motivație și credințe limitative, creând potențialul de dezvoltare accelerată, integrativă și durabilă în indivizi, echipe sau chiar organizații.
Testul Eneagramei creează o conștientizare de sine și descoperă tiparele de comportament care ne conduc inconștient și ne motivează să acționăm în anumite moduri. Când conștientizăm aceste modele și motivații, suntem capabili să le transcendem și să dezvoltăm moduri de a fi mai bogate și mai susținătoare. Acest instrument împuternicește indivizii să își asume responsabilitatea pentru propriile comportamente și creștere, dintr-o mai bună înțelegere a motivului pentru care acționează și reacționează așa cum fac.
Eneagrama QUEST s-a dovedit, în ultimele decenii, a fi unul dintre cele mai puternice instrumente din mediul de dezvoltare și coaching. Utilizarea Eneagramei nu numai că accelerează viziunea, creșterea și integrarea, dar oferă și durabilitate în timp și amploare procesului tău de dezvoltare.
Te invităm așadar să îți faci și tu testul și să descoperi cărui arhetip faci parte.
Care sunt cele 9 arhetipuri?
- Perfecționist – tipul raţional, principial, idealist, controlat;
- Altruist – tipul generos, disponibil, grijuliu, posesiv;
- Competitor – tipul ambiţios, adaptabil, orientat spre obţinerea succesului;
- Artist – tipul intuitiv, introvertit, artist, romantic, estet, egocentric;
- Observator – tipul perceptiv, cerebral, intens, inventiv, detaşat;
- Devotat – tipul atrăgător, responsabil, orientat spre siguranţa personală, defensiv;
- Entuziast – tipul spontan, mereu ocupat, productiv, entuziast, impulsiv;
- Conducător – tipul încrezător in sine, puternic, hotărât, dominator;
- Mediator – tipul receptiv, calm, fără griji, convingător, mulţumit de sine.
Cele 3 segmente: acționează, simte și gândește
Eneagrama este un aranjament de 3 x 3 a nouă tipuri de personalitate în trei centre. Există trei tipuri în Centrul Instinctiv, care acționează, trei în Centrul de simțire și trei în Centrul de gândire, așa cum se arată mai jos. Fiecare centru este format din trei tipuri de personalitate care au în comun activele și pasivele acelui centru. De exemplu, tipul de personalitate Patru are puncte forte și datorii unice care implică sentimentele sale, motiv pentru care se află în Centrul de simțire. La fel, activele și pasivele celor opt implică relația sa cu impulsurile sale instinctuale, motiv pentru care se află în Centrul Instinctiv și așa mai departe pentru toate cele nouă tipuri de personalitate.
Includerea fiecărui tip în centrul său nu este întâmplătoare. Fiecare tip rezultă dintr-o anumită relație cu un grup de probleme care caracterizează acel centru.
Cel mai simplu, aceste probleme se învârt în jurul unui răspuns emoțional puternic, în mare măsură inconștient, la pierderea contactului cu esența noastră. În Centrul Instinctiv, emoția este Furia. În Centrul de simțire, emoția este Rușine, iar în Centrul de gândire, este Frica. Desigur, toate cele nouă tipuri conțin toate aceste trei emoții, dar în fiecare centru, personalitățile tipurilor sunt afectate în mod deosebit de tema emoțională a centrului respectiv.
Astfel, fiecare tip are un mod particular de a face față emoției dominante a centrului său. Putem vedea pe scurt ce înseamnă acest lucru examinând fiecare tip, segment cu segment.
În Centrul Instinctiv, opt își exercită furia și energiile instinctuale. Cu alte cuvinte, atunci când opt simte că mânia crește în ei, ei răspund imediat la ea într-un fel fizic, ridicându-și vocea, mișcându-se mai agresiv. Alții pot vedea clar că opt sunt supărați pentru că își dau voie să-și exprime fizic furia.
Săgețile în diagramă:
Așa cum am văzut cu nivelurile de dezvoltare, cele nouă tipuri de personalitate ale Eneagramei nu sunt categorii statice: ele reflectă schimbarea noastră în timp. Mai mult, succesiunea tipurilor și dispunerea liniilor interioare ale simbolului nu sunt întâmplătoare. Liniile interioare ale Eneagramei conectează tipurile într-o succesiune care denotă ce va face fiecare tip în condiții diferite.
Fiecare numar se conectează prin două linii cu alte două tipuri. O linie se conectează cu un tip care reprezintă modul în care o persoană se comportă atunci când se îndreaptă spre evoluție sau creștere. Aceasta se numește Direcția de integrare sau creștere. Cealaltă linie se îndreaptă către un alt tip care reprezintă modul în care persoana poate acționa dacă este supusă unui stres și unei presiuni crescute – atunci când simte că nu controlează situația. Această a doua linie se numește Direcția stresului sau dezintegrării.
Cu alte cuvinte, situații diferite vor produce diferite tipuri de răspunsuri din personalitatea ta. Veți răspunde sau vă veți adapta în direcții diferite, așa cum este indicat de liniile Eneagramei din tipul tău de bază.
Direcția dezintegrării sau stresului pentru fiecare tip este indicată de succesiunea numerelor 1-4-2-8-5-7-1. Aceasta înseamnă că un mediu spre nesănătos în condiții de stres se va comporta în cele din urmă ca o medie spre nesănătos Patru; o medie spre nesănătoasă Patru își vor acționa stresul ca o medie spre nesănătoase două; o medie spre nesănătoasă. Doi vor acționa sub stres ca un opt, un opt va acționa sub stres ca un cinci, un cinci se va comporta ca un șapte, iar un șapte se va comporta ca un unu. (o modalitate ușoară de a ne aminti secvența este să ne dăm seama că 1-4 sau 14 dublează la 28 și că dublează la 57 – sau cam așa ceva. Astfel, 1-4-2-8-5-7 – și secvența revine la 1 și începe din nou.) La fel, pe triunghiul echilateral, secvența este 9-6-3-9: un nouă stresat va acționa ca un șase, un șase stresat va acționa ca un trei și un trei stresat se va comporta ca un nouă.
Direcția dezintegrării (stresului)
1-4-2-8-5-7-1
9-6-3-9
Direcția de integrare sau creștere este indicată pentru fiecare tip de reversul secvențelor pentru dezintegrare. Fiecare tip se îndreaptă spre integrare într-o direcție opusă direcției sale nesănătoase. Astfel, secvența pentru direcția de integrare este 1-7-5-8-2-4-1: un integrator merge la șapte, un integrator șapte merge la cinci, un integrator cinci merge la opt, o integrare opt merge la doi, un doi integrator merge la patru, iar un patru integrator merge la unu.
Pe triunghiul echilateral, secvența este 9-3-6-9: un nouă integrant va merge la trei, un trei integrator va merge la șase, iar un șase integrant va merge la nouă.
Puteți vedea cum funcționează acest lucru urmând direcția săgeților din următoarea Eneagramă.
Direcția de integrare (creștere)
1-7-5-8-2-4-1
9-3-6-9
Poți vedea cum funcționează urmând direcția săgeților de pe următoarea Eneagramă.
Indiferent ce tip de personalitate ești, tipurile din direcția ta de integrare sau creștere și direcția ta de dezintegrare sau de stres sunt informații importante. Pentru a obține o imagine completă pentru tine sau pentru altcineva, trebuie să iei în considerare tipul de bază și aripa, precum și cele două tipuri din Direcțiile de integrare și dezintegrare. Factorii reprezentați de aceste patru tipuri se amestecă în personalitatea voastră totală și oferă cadrul pentru înțelegerea influențelor care acționează în voi. De exemplu, nimeni nu este pur și simplu o personalitate de tipul doi.
În cele din urmă, scopul este ca fiecare dintre noi să „ne mișcăm” în Eneagramă, integrând ceea ce simbolizează fiecare tip și dobândind potențialul sănătos al tuturor tipurilor. Idealul este de a deveni o persoană echilibrată, pe deplin funcțională, care să poată folosi puterea fiecăruia după cum este necesar. Fiecare dintre tipurile de Eneagramă simbolizează diferite aspecte importante din ce avem nevoie pentru a atinge acest scop.
Care este tipul tău de personalitate de bază?
Dintr-un punct de vedere, Eneagrama poate fi văzută ca un set de nouă tipuri distincte de personalitate, fiecare număr din Eneagrama denotând un tip. Este obișnuit să găsești puțin din tine în toate cele nouă tipuri, deși unul dintre ele ar trebui să iasă în evidență ca fiind cel mai aproape de tine. Acesta este tipul dvs. de bază de personalitate. De reținut este că, noi ne naștem cu un tip dominant iar ulterior, se transformă, odată ce învățăm să ne adaptăm la mediul exterior. Astfel, orientarea generală a personalității noastre reflectă totalitatea tuturor factorilor din copilărie (inclusiv geneticii) care au influențat dezvoltarea acesteia.
Testul Eneagramei
Să începem!
Știi care sunt cele 9 tipuri de personalitate care domină psihicul nostru? Descoperă ce tip de personalitate te reprezintă pe tine cu adevărat și învață cum să îl faci să funcționeze mai bine.
Te invităm să selectezi un singur paragraf din cadrul următoarelor două grupuri de afirmații. Alege-l pe cel care îți reflectă cel mai bine atitudinea și comportamentul, așa cum te manifești cel mai des în viața de zi cu zi.
Este posibil să fii de acord în totalitate cu fiecare cuvânt din paragraf! Nu respinge un paragraf numai datorită unui singur cuvânt nepotrivit sau a unei fraze. Privește tabloul în întregime. Sensul general și sentimentul pe care ți-l lasă este mai important decât fiecare element al lui luat separat. Lasă-ți intuiția să aleagă.
Dacă nu te poți decide ce paragraf ți se potrivește cel mai bine, poți face două alegeri, dar numai pentru un singur grup.
Informațiile acestui test sunt obținute din materialele de studiu de la „Competent Consulting” – trainer Daniel M. Bichiș.
Cod de Acces
Apăsați pe următorul buton pentru a cumpăra codul de acces
39 lei