Cum devii mai productiv- Metoda Bullet Journal
Ocupat sau productiv?
Toată lumea vrea să fie mai productivă; să petrecem mai puțin timp lucrând și mai mult timp distrându-ne. Găsirea timpului pentru a face lucrurile care ne aduce bucurie devine din ce în ce mai dificilă. Ne este dificil să ne oprim și să ne gândim la ceea ce ne aduce de fapt bucurie pare uneori imposibil. Dacă ne oprim, există întotdeauna frica asta de a pierde ”timpul”. Recunosc ca și la mine este încă prezentă această frică de a nu irosi timpul.
Am ajuns să avem vieți din ce în ce mai ocupate, dar fiind ocupați nu înseamnă neapărat că suntem și mai productivi. Productiv înseamnă că ne folosim timpul cu înțelepciune, concentrându-ne asupra a ceea ce contează pentru noi.
Mi-am propus prin acest articol, să vă povestesc despre beneficiile pe care am început să le simt de când lucrez cu acest sistem de planificare, numit Bullet Journal/BuJo.
Planificarea zilnică, ma face să trăiesc o viață intenționată, mai productivă și mai semnificativă.
De ce este Bullet Journaling-ul este un instrument excelent de productivitate?
Poate ați auzit deja că „Multitasking-ul” este un mit al productivității. Cercetările au descoperit că creierul nu este capabil să împartă atenția între sarcini pentru a face lucrurile mai repede. Deci, dacă a face trei lucruri simultan nu este mai rapid, atunci cum putem fi mai productivi?
Productivitatea vine acordând atenție unei singure sarcini până la finalizarea acesteia. Facem cele mai bune lucruri atunci când suntem pe deplin implicați. Cu toate acestea, angajamentul sau implicarea deplină este mai ușoară de spus decât de făcut, mai ales atunci când avem o mie de sarcini care ne trec prin cap, toate cerând atenția noastră, așa că avem nevoie de o modalitate de a ne curăța mintea.
O modalitate eficienta de a nu lasa mintea să se rătăcească este să ne creem un sistem de încredere, numit și creier extern. Ce-o mai fi și asta ai spune. Pentru ca mintea noastră să considere un sistem de încredere, acesta trebuie să fie simplu, flexibil, accesibil și bineînțeles, de încredere. Metoda Bullet Journal este un astfel de sistem deoarece putem scrie rapid lista de „to do-uri”, putem programa întâlniri, putem face liste, putem să luăm notițe, să desenăm diagrame și le indexăm pe toate într-un singură agenda. În felul acesta, mintea noastră este liberă să se concentreze asupra lucrurilor importante.
Beneficiul scrisului de mână
Deci, ce zici de magia scrisului de mână de pe vremea școlii? Scrierea de mână este superioară tastării în termeni de reactivare a memoriei – chiar de 2 ori mai bună. Tastarea poate fi cel mai bun mod de a capta informații text, dar nu este cel mai bun mod de a vă aminti ceva.
Scrisul de mana implică o activitate complexă care necesită abilități atât cognitive cât și motorii, care, luate împreună, duc la apariția literelor pe o foaie. Atunci când tastăm, însă, trebuie să știm doar pe ce buton trebuie să apăsăm.
Prin urmare, scrisul de mână îți solicita mintea într-o măsură mai mare, activând anumite părți ale creierului implicate în procesele de gândire și îți permite, de altfel, să stochezi și să gestionezi mai usor informațiile.
În același timp, mișcarea asociată pixului sau a stiloului și a mâinii poate ajuta la codificarea și la păstrarea pe termen lung a informațiilor, potrivit unui studiu publicat in jurnalul Psychological Science. Și, cu cât scriem mai lent, cu atât se accelerează procesul de reținere și învățare a informațiilor scrise.
Importanța structurii și a planificării
Crearea ordinii din haos este posibilă numai printr-o structură.
Cercetările sugerează că avem 42% mai multe șanse să ne atingem obiectivele dacă ni le notăm. Când scriem, ne clarificăm. Când ne clarificăm, asta acționează ca un magnet care ne atrage spre obiectivul nostru.
Am auzit mulți oameni creativi și nu numai, care rezistă structurii deoarece consideră că le restrânge libertatea și le sufocă expresia creativă. Din contră, structura permite, de fapt, mai mult spațiu pentru creativitate, deoarece odată ce ai un plan, un program și obiective, poți controla modul în care îți petreci timpul, mai degrabă decât să fii agitat cu gânduri, emoții și comportamente distractive care nu sunt parte din viața pe care vrei să o trăiești.
Cum te ajută Bullet Journaling-ul să devii mai productiv?
Bullet journaling-ul combină planificarea, crearea structurii, gestionarea timpului, creativitatea, reflecția și stabilirea obiectivelor, ca un adevărat coach în propria ta agendă. Mintea noastră îl recunoaște ca un sistem de încredere, deoarece suntem capabili să notăm orice într-o singură agenda și să folosim un sistem simplu și eficient de numerotare și indexare a paginilor, astfel încât să putem găsi din nou informațiile rapid.
Scrierea de mână, în planner, ne dă o claritate mentală și o înțelegere mai profundă a gândurilor, a ideilor noastre, a sarcinilor și obiectivelor noastre.
Cred că, planificarea îți permite să-țiurmărești trecutul, să-ți ordonezi prezentul și îți planifici viitorul pentru succes. Pare destul de idealist, ai spune, însă prin metoda simplă de a înregistra tot ceea ce se întâmplă zilnic în viața ta și de a urmări progresul obiectivelor propuse, ajungi mai sigur la succesul pe care ți l-ai propus.
So…„What gets scheduled, gets done!” – Robin Sharma –
Bullet Journal- ghid
Dacă te gândești să-ți faci un planner, sper că aceste beneficii te vor face să iei un pix și o agendă pentru a începe. Te invit, așadar, să arunci o privire asupra beneficiilor pe care ți le va aduce un planner:
- Te ajută să fii organizat și echilibrat.
Plannerul te ajută să planifici și să prioritizezi sarcinile.
Este un mod excelent de a ține cont de obiceiurile tale. Îți poți nota de câte ori faci sport, citești sau bei apă, de ce nu.
În loc să ai notițe peste tot, este mult mai bine să te le treci pe toate într-o singură agendă.
- Eliberează spațiu din creierul tău.
În momentul în care scrii în agenda acele sarcini pe care urmează să le faci, lași cumva spațiu în creierul tău pentru lucruri mai semnificative. Te poți concentra mai mult pe prezent și pe ceea ce contează în acel moment pentru tine.
- Te ajută să te concentrezi.
Într-un planner poți externaliza gândurile. Odată ce-ți pui ideiile pe hârtie, ajungi să gândești mai clar, iar capacitatea de a te concentra asupra unei sarcini crește semnificativ.
- Instrument pentru dezvoltarea memoriei.
Ideea că scrii de mână angajează abilități atât cognitive cât și motorii – astfel devine mai ușor să memorezi unele lucruri pe care le ai de îndeplinit.
- Instalarea de obiceiuri pozitive.
Acel „habit tracker” folosit în sistemul de bullet journaling care te ajută să fii centrat pe o anumită sarcină într-o zi, care prin repetare, se va transforma în obicei ce „trebuie” să îl faci zilnic.
Practic, devii responsabil, de acele lucruri pentru care „ți-ai dat cuvântul”. Se zice că nu-ți schimbi niciodată viața până nu schimbi ceva ce faci zilnic. Secretul succesului tău se găsește în rutina ta zilnică.
- Te ajută să-ți urmărești progresul.
Printr-o singură privire asupra săptămânii planificate, poți vedea cu ușurință cât de productiv ai fost și ce anume poate fi îmbunătățit în planificarea ta.
- Te ajută să obții mai repede anumite obiective.
Odată ce ele sunt trecute în planner poți considera deja ca ești capabil să le și îndeplinești. Este o formă de asumare care va înlătura multe povești pe care ni le spunem pentru a ne scuza de inacțiunile noastre.
Dacă nu ai încercat Bullet Journaling-ul, este momentul să începi de aici și mi-ar plăcea să îți știu feedbackul.